JUSS OG SAMFUNN

Tilbake til kjærligheten?

Når det ikke fungerer å gjøre det for pengene, er vi kanskje tilbake til å gjøre det av kjærlighet...

Nina Furu
24. apr. 2001 - 14:49

På engelsk finnes det et uttrykk, "for love or money", som er ment å noe spøkefullt dekke spekteret av fundamental menneskelig motivasjon. Siden dot.com-døden er noe som opptar meg om dagen, var det altså i denne sammenhengen jeg satt og tenkte "for love or money".

For er det ikke nettopp dét dot.com-døden illustrerer? - At det å gjøre det for pengene, i hvert fall på kort sikt og i hvert fall i et lite marked som Norge, er fåfengt?

- Arbeidskraft koster penger, lokaler koster penger, høy sigarføring koster penger, og tidspunktet for break-even forskyver seg bare lenger og lenger fremover i tid. Konklusjon: "Down-sizing", som det heter på godt norsk.

Dette tenkte jeg mens jeg forleden var ute og spiste sammen med blant andre en kollega i et større, herværende innholdsnettsted. Denne kollegaen beskrev

status for sitt nettsted etter siste nedskjæringsrunde som "tilbake i kjelleren". For sin egen del var det tydelig at min kollega ikke ønsket å være med på en slik utvikling, og i stedet søkte seg ny jobb.

Men selv tenkte jeg: "Heldigvis, da blir det kanskje litt kvalitet på dette nettstedet igjen".

For faktum er at pengefolkene er greie å ha - jeg liker også å ha en fast inntekt inn på kontoen min hver måned. Men kommersialisme er ikke nødvendigvis noen garanti for kvalitet - i noen tilfeller tvert imot.

Du kan si hva du vil om de gamle sitene med sin manglende økonomistyring, sin hjemmegjorte design og sine bartrede annonser. Selvfølgelig så det ikke

spesielt bra ut, og selvfølgelig var det ikke spesielt profesjonelt. Men i noen tilfeller så var faktisk innholdet alldeles utmerket.

Og i noen tilfeller så er det nettopp innholdsutviklingen som bekymrer meg mest. Snart er det bare Big Brother på TV, og nettet følger etter. I hvert fall så lenge det er pengefolkene som styrer.

Så kanskje det kan være nyttig at nettopp finansen trekker seg skremt tilbake en stund. Kanskje det kan være nyttig å kutte vekk daukjøttet, og rett og slett ta en tur tilbake ned i kjelleren.

For kanskje vi kan finne tilbake til den kjærligheten som opprinnelig drev oss.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.