Tilbakeslag for hele Wimax-bransjen

Gigantprosjektet som skulle sparke i gang hele Wimax-bransjen og få ned prisene har havarert.

Tilbakeslag for hele Wimax-bransjen

Gigantprosjektet som skulle sparke i gang hele Wimax-bransjen og få ned prisene har havarert.

Den trådløse radio-teknologien Wimax fikk enorm oppmerksomhet for noe år siden fordi den lovet ADSL-hastigheter over 10-20 kilometers rekkevidde. Nå skal bredbånd bli skikkelig billig og du skal få det både hjemme og mens du er på farten lovet blant annet Intel.

Siden har det blitt ganske stille selv om bransjen hevder at en rekke prosjekter nå viser at teknologien er på vei ut i markedet, blant annet etter Telenor begynte sin utbygging.

Men det store prestisje-prosjektet som Intel og alle andre har promotert så tungt har nå kollapset. Alle trodde nå at den amerikanske telegiganten Sprint Nextel sammen med Clearwire skulle bruke 5-10 milliarder dollar på et Wimax-nett som skulle dekke mestparten av USA.

Dette prosjektet ble brukt mot skeptikerne og mange hevdet også at prosjektet ville få ned prisene på Wimax-utstyr som lenge har vært ganske dyrt.

I går ble det offentliggjort at partene har gått fra hverandre. Årsaken er ikke kjent, men Clearwire har trukket seg helt ut, skriver Wall Street Journal.

Partnene signerte en intensjonsavtale i juni, men så forsvant Sprint-sjef Gary Forsee ut i oktober og nå klarte ikke partene å bli enige.

Det store spørsmålet er nå hva Sprint gjør uten en annen tung partner. Estimatene for hva nettet skal koste har spriket fra 5-10 milliarder dollar og er en enorm teknologisk og finansiell gamble. Og selv om Sprint til slutt skulle velge å kjøre alene, er nok prosjektet forsinket.

Dette vil både være et teknisk og PR-messig nederlag for Wimax-bransjen som slåss mot 3G/mobilselskapene.

Til toppen