- Tilby PC-er med et alternativ til Windows

- Gi kundene deres muligheten til å kjøpe en PC uten Microsoft Windows, skriver forbrukeradvokat Ralph Nader i et brev til toppsjefene i blant andre Dell, Compaq, Packard Bell og Hewlett-Packard.

Nader griper fatt i noe som kom fram i Microsoft-høringen i Senatet forrige uke, da det ble hevdet at PC-tilvirkernes spesielle forhold til Microsoft hindret dem fra å levere PC-er med andre operativsystemer enn Windows.

I brevet som Nader har undertegnet sammen med lederen for forbrukerorganisasjonen Consumer Project on Technology, James Love, heter det videre: "Fortsett å la kundene få kjøpe en PC med Windows ferdiginstallert, men gjør ikke dette til et påbud. Gjør ikke dette til kundens eneste mulighet ved kjøp av PC."

Brevet slår fast at det finnes alternativer til Windows, og at det finnes kunder som er villige til å prøve disse alternativene. Det legger til at det er store fordeler for kunden at PC-en leveres med et ferdiginstallert operativsystem, blant annet en forventning om at den øvrige maskinvaren er tilpasset operativsystemet og at det vil være forholdsvis enkelt å begynne å bruke maskinen.

Nader og Love nevner blant annet den økende interessen blant forbrukere for operativsystemet Linux, og beklager at denne interessen motarbeides av en avvisende holdning hos PC-leverandørene. Andre systemer som nevnes som alternativ til Windows på Intel-baserte PC-er er BeOS, OpenDos/Spider fra Caldera, og Apples kommende Rhapsody.

De to ber videre PC-leverandørene vurdere muligheten av å tilby kundene PC-er med to operativsystemer, med både Windows og et alternativ.

Brevet peker på at det er vanskelig å uttale seg om Windows' popularitet blant forbrukerne, så lenge det ikke finnes praktiske alternativ. Det sier også at reell konkurranse kan bidra til bedre operativsystemer, og nevner at flere av alternativene til Windows er mer åpne, mer feiltolerante, og krever færre maskinvareressurser. Det argumenterer ellers med at Internett og Java er to tendenser som gjør alternativer til Windows mer tiltrekkende i markedet.

Brevene til Steven R. Appleton (Micron Technology), Michael Dell, (Dell Computer), Eckhard Pfeiffer (Compaq), Beny Alagem (Packard Bell NEC), Theodore W. Waitt (Gateway 2000) og Lewis E. Platt (Hewlett-Packard) er tilgjengelige fra CPTs nettsted (se referanse øverst til høyre).

Til toppen