Tilbyr bachelor i digital etterforskning

En privat skole i Kristiansand har sikret seg spisskompetanse.

Tilbyr bachelor i digital etterforskning
Fra nettstedet til Noroff. Bachelor i «digital forensics» tilbys ved Noroff University College i Kristiansand. Bilde:

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Han har funnet militære hemmeligheter, pasientjournaler og personnumre i brukte harddisker kjøpt på nettet. Nå skal professor Iain Sutherland utdanne digitale etterforskere i Norge.

Den walisiske professoren leder et nytt utdanningstilbud ved privatskolen Noroff. Her kan studenter fra høsten av kan ta en bachelorgrad i digital etterforskning.

– Studentene vil få en grundig opplæring i metodene politiet bruker i etterforskning av digital kriminalitet. De vil få en innsikt i hvordan man avdekker misbruk av datasystemer, sier Sutherland til NTB.

Sensitive harddisker
Han har i en årrekke vært opptatt av hva vi etterlater oss når en ny PC er kjøpt inn og den gamle harddisken blir kassert. De siste fem årene har han stått i spissen et internasjonalt forskningsprosjekt som analyserer innholdet i brukte harddisker kjøpt på nett.

De 300 harddiskene som ble kjøpt på eBay, viste seg å by på en rikholdig samling av svært sensitive data. Blant annet:

  • Prosedyrene for bakke-til luft-rakettsystemet THAAD som ble brukt til å skyte ned Scud-raketter i Irak.
  • Den samme disken inneholdt også byggetegninger, samt en oversikt over personnumre til ansatte hos Lockheed Martin, som hadde levert rakettsystemet.
  • En disk fra Frankrike inneholdt nettverksdata og sikkerhetslogger fra den tyske ambassaden i Paris.
  • Sutherland fikk også full tilgang til pasientjournaler, røntgenbilder og vaktlister ved to britiske sykehus.

Norske disker
Nå skal han for første gang samle inn norske harddisker og undersøke dem på samme måte som politiet gjør under en etterforskning. Undersøkelsene skjer i et samarbeid mellom Noroff, Glanmorgan-universitetet i Cardiff og Edit Cowen University i Australia.

– Det ville vært fint om vi bare fikk inn tomme harddisker uten innhold fra Norge. Men dessverre skjer ikke det. Privatpersoner er kanskje ikke oppmerksomme på farene ved å kvitte seg med harddisken. Men store selskaper som burde vite bedre, går også i fella og unnlater å «wipe» gamle harddisker, sier han.

Forsvinner ikke
For det er ikke slik at informasjonen forsvinner fra harddisken når du i Windows sender et dokument til papirkurven. Det hjelper heller ikke å tømme papirkurven.

– For din del er informasjonen i filen borte. Men den blir værende på harddisken. Det eneste som har skjedd, er at plassen som filen opptok, er markert som ledig plass på disken, sier Sutherland.

Dissekering av brukte harddisker er bare en blant mange ferdigheter Sutherland vil lære bort til sine norske studenter. Fagplanen for studiet spenner over et vell av sikkerhetsrelatert datakunnskap.

Ettertraktet kunnskap
Utdanningen er lagt til Kristiansand, men vil også kunne følges som nettstudium. Ifølge Noroff-rektor Harald Holt har allerede 20 kvalifiserte søkere meldt seg.

– Det er pur unge mennesker som vil ta denne utdanningen. De ser at det er behov for denne type kompetanse også langt utenfor politiets rekker. Det er ganske mange muligheter for folk med denne utdanningen. Store firma i Norge vil være interessert, og det vil også være et marked for å kunne gi råd som konsulenter, sier Holt. (©NTB)

Les mer om: