Tilbyr billig og vedlikeholdsfri PC

Zonbu mener tiden er moden for fjerndriftet PC til forbruker-markedet.

Tilbyr billig og vedlikeholdsfri PC

PC-en er kanskje det mest fleksible verktøyet som noensinne har blitt laget. Det finnes knapt grenser for hva den har blitt brukt til, og utbredelsen er enorm. Så og si alle som bor i den industrialiserte verden har tilgang på en PC, enten det er på jobben eller i hjemmet.

Problemet for mange, er at denne fleksibiliteten koster i form av kompleksitet. Store deler av IT-bransjens ressurser går med til å drifte PC-nettverk. Det går i og for seg greit i en bedrift der de fleste store og mellomstore har en egen IT-avdeling, men mange har etterhvert begynt å sette ut driften av disse maskinene til et ekstern spesialisert driftsselskap.

Dette tilbudet er i praksis fraværende for forbrukermarkedet, selv om mange privatbrukere på mange måter har et større behov for profesjonell drift enn godt kvalifiserte kontorarbeidere.

Nå leverer imidlertid et nytt selskap en spennende løsning for forbrukermarkedet. Zonda leverer en enkel liten stasjonær PC som er ferdig konfigurert med det som stort sett trengs av applikasjoner, og med en automatisert driftstjeneste.

Med priser som starter på 99 dollar (i underkant av 600 kroner) for maskinen, samt en månedlig abonnementsavgift på 12,99 dollar tilbyr de en ferdig oppsatt vedlikeholdsfri PC.

Får den prisen får man en liten maskin med et spesialtilpasset skin:

  • Intel-kompatibel strømsparende prosessor (Via Technologies)
  • 512 MB RAM + 4GB flash-basert lokal lagring
  • Grafikkkort med støtter for 2048 x 1536 oppløsning
  • 6 USB-porter
  • Nettverkskort

PC-en er på størrelse med en sigarboks. Fordi den ikke har harddisk eller en vifte, blir den både stillegående og energieffektiv.

Zonbu profilerer seg selv som et miljøvennlig alternativ, og hevder i sin egen sammenligning at maskinen deres bidrar med mye mindre CO2-utslipp enn hva som er tilfelle for en vanlig gjennomsnitts PC.

Selskapet har i sin webpresentasjon fokusert på hvor enkelt og intuitivt det hele fungere, og har delvis gjemt unna mer teknisk informasjon som at det kjører på Linux-operativsystemet Gentoo.

Selskapet har tatt inspirasjon fra hvordan mobilmarkedet opererer, med subsiderte innkjøpspriser som hentes inn igjen gjennom en månedsavgift. De som ikke vil ha bindingstid på abonnementet sitt, kan kjøpe maskinen for 249 dollar, istedenfor 99 dollar.

- Vi ønsker å gå for hjemmets andre PC. Hvis du skal gi en PC til ungene, eller sette en på kjøkkenet er dette et godt alternativ, sier Grégoire Gentil i Zonbu, til New York Times.

I abonnementet inngår automatisert online backup, vedlikehold av maskinens operativsystem og applikasjoner, og kontinuerlige oppdateringer. Størrelsen på den nettbaserte backup-lagringen varierer avhengig av hvilket abonnement man har. Abonnementet har ingen bindingstid, så man står fri til å avslutte når som helst.

Blant applikasjonene som følger med, og som automatisk oppdateres med feilrettinger, er blant annet nettleseren Firefox, epost og kalenderprogram som støtter eksport og import til og fra Microsoft Outlook, lynmeldingsklient, Skype, Bittorrent, OpenOffice, Acrobat Reader, Personal Finance Manager, Photo Organizer, og et multimediaavspillerprogram. I tillegg medfølger det noen enkle spill.

Maskinen vil kun bli solgt gjennom selskapets hjemmeside, og den ble tilgjengelig nå i sommer.

Her kan du lese mer om Zonbu.