FORBRUKERTEKNOLOGI

Tilbyr egen mobil for Skype

Den amerikanske produsenten Netgear innleder en offensiv i Norge med en WLAN-mobil for Skype.

16. mai 2006 - 13:09

Netgear er en ti år gammel amerikansk leverandør av det de selv ynder å kalle «innovative nettverksprodukter» for hjem og små og mellomstore bedrifter.

Produktene har vært tilgjengelig i Norge noen år. På en pressekonferanse i dag opplyste regionsjef Björn de Jounge at det nå skal satses på Norge, gjennom et lokalt kontor og lokalt ansatte.

Etableringen her i landet vil ledsages av en offensiv for noen av Netgears nyeste produkter. Et av disse er «Skype WiFi Phone», en trådløs enhet som ser ut som en mobil. Dette apparatet har en innebygget Skype-klient, og kopler seg til vanlige trådløse lokalnett (WLAN eller IEEE 802.11).

– Dette er verdens første WLAN-Skype-telefon. Enheten lar deg ringe med Skype uten å gå gjennom en PC, forklarer Netgears sentrale produktsjef Vivek Pathela.

– Den håndterer tilgang over usikrede og sikrede trådløse nettverk, uavhengig av om nettet er sikret gjennom WEP eller WPA. Du lagrer en profil for hvert av de trådløse nettene du bruker, og du kan sette opp en preferanseliste over nettverkene som du foretrekker å bruke.

Ifølge Pathela vil Skype-mobilen automatisk kople deg opp til det nettverket du har tilgang til straks den merker at det er tilgjengelig. Du kan bruke den på jobb, la den stå på, og når du kommer hjem vil den automatisk kople seg til hjemmenettverket. Kontaktlistene lastes ned automatisk straks nettverket er tilgjengelig, med alle de vanlige opplysningene i Skypes kontaktlister.

En ulempe med Netgears Skype-mobil er at den mangler en nettleser. Det gjør at den ikke er i stand til å håndtere den nettleserbaserte autentiseringen som er vanlig i soner med offentlig tilgjengelige trådløse nettverk, såkalte IP-soner eller «hotspots».

– Hotspot-tilbydere har kontaktet oss for å få en løsning på dette. I prinsippet kan det løses på to måter. Vi kan fordyre apparatet ved å legge til en nettleser, alternativt kan tilbyderne legge opp en autentisering. Slik det ser ut i dag, er denne siste utveien den mest sannsynlige løsningen.

Skype-mobilen håndterer alle Skype-tjenestene, det vil si også Skype Out og Skype In, selv om den siste ikke er tillatt i Norge ennå (den innebærer at du får et eget telefonnummer på din Skype-tjeneste, som alle kan ringe til). Samtale- og standbytid mellom oppladninger er som for en alminnelig mobiltelefon.

Prisen i Sverige er 2495 kroner, tilsvarende rundt 2000 norske. Produktet blir tilgjengelig i butikkene i juli. De første eksemplarene kommer til Norge fra midten av juni.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.