Tilbyr gratis utvikling av drivere til Linux

Tilbudet fra utviklerne av Linux-kjernen kan løse et av brukernes største problemer.

Tilbyr gratis utvikling av drivere til Linux

En del av kritikken mot Linux som operativsystem, handler om manglende maskinvarestøtte. Dette skyldes at mange maskinvareleverandører ikke ser seg tjent med å tilby Linux-drivere til komponentene eller utstyret de leverer. Et av argumentene er at det vil koste for mye å lage drivere til et brukermiljø som er såpass lite, sammenlignet med Windows.

Nå har den kjente Linux-utvikleren Greg Kroah-Hartman annonsert et initiativ som skal hjelpe disse leverandørene. Fellesskapet bak Linux-kjernen, som teller mer enn 1500 utviklere, tilbyr seg nå å utvikle Linux-drivere alle typer maskinvare helt gratis for disse leverandørene. Dette skriver Kroah-Hartman i dette blogginnlegget. Det eneste maskinvareleverandørene trenger å gjøre, er å bidra med en spesifikasjon som beskriver hvordan maskinvaren fungerer, eventuelt e-postadressen til en person som kan svare på spørsmål om dette.

Kroah-Hartman er hovedansvarlig for en rekke områder innen Linux-kjernen, blant annet støtten for PCI, USB, I²C, det sentrale driversystem og filsystemet Sysfs.

Når driverne er ferdige, vil de vedlikeholdes, blant annet i forhold til endringer i API-et til Linux-kjernen. De vil inkluderes i alle Linux-distribusjoner og fungere sammen med alle prosessortyper som støttes av Linux, lover Kroah-Hartman.

Også brukerstøtten skal Linux-fellesskapet ta seg av, med mindre Linux-brukerne har en distribusjon som inkluderer en serviceavtale med distributøren, for eksempel Red Hat Enterprise Linux.

    Les også:

Enkelte maskinvareleverandører vil kunne være bekymret over å gi fra seg spesifikasjonen til maskinvaren. Kroah-Hartman forteller at man i samarbeid med teknologirådet i The Linux Foundation har startet et program for å tilby et juridisk rammeverk hvor et selskap kan samhandle med et medlem av kjernefellesskapet, for å kunne sikre at eventuelle avtaler om at detaljer fra spesifikasjonene ikke skal avsløres (NDA), blir oppfylt.

Selv om en relativt høylytt gruppe Linux-entusiaster ikke ønsker løsninger, spesielt knyttet til Linux-kjernen, som er basert på lukket kildekode, er det nå mange som er villige til å fire litt på prinsippene for å få bedre tilgang på bedre maskinvarestøtte.