Tilbyr HANA som skytjeneste

SAP vil kjøre dine kritiske applikasjoner i sanntid i sine datasentraler.

Tilbyr HANA som skytjeneste
Vishal Sikka sto for lanseringen av SAP HANA Enterprise Cloud i Palo Alto i natt. Bilde: Tom Raftery

SAP kunngjorde i natt norsk tid at de har tatt det neste logiske skrittet med sin i-minne teknologi («in memory»): De lanserer tjenesten «SAP HANA Enterprise Cloud».

SAPs i-minne teknologi Hana gjør det mulig å analysere transaksjonsdata i sanntid. Hana har vært tilgjengelig siden desember 2010. I starten kunne Hana bare kjøre analytiske applikasjoner, og krevde spesialtilpasset programvare fra partnere som Dell, Fujitsu, HP og IBM.

I januar i år kom en vesentlig utvidelse: Også hele ERP-systemet SAP Business Suite ble gjort tilgjengelig for Hana. Poenget med dette er at å gi sanntidstilgang til både analytiske data og transaksjonsdata samtidig i samme system. Transaksjonsdata skrives direkte til minne og er øyeblikkelig tilgjengelig for analyse. Dette åpner for en rekke hittil utenkelige muligheter, med løpende analyser av alle mulige forretnings- og andre data.

Hana har vært tilgjengelig i nettskyen før nattens kunngjøring: De som ikke har villet investere i egen maskinvare har kunnet kjøre Hana på virtuelle servere hos Amazon Web Services (AWS).

SAP Hana Enterprise Cloud er en annen type tjeneste enn Hana gjennom AWS: Man leier ikke virtuelle servere for å kjøre Hana, men Hana-varianter av applikasjoner som ERP, CRM og NetWeaver Business Warehouse. SAP tilbyr disse applikasjonene som tjenester, og kjører dem i sine egne datasentraler. I en webkonferanse med journalister presiserte Vishal Sikka, styremedlem i SAP og øverste ansvarlig for teknologi og innovasjon, at Hana Enterprise Cloud er en tjeneste som ikke går gjennom partnere: Den leveres av SAP direkte.

– Den nye tjenesten har tre nøkkelegenskaper, sa Sikka. – Fordelene med skyen legges til fordelene med i-minne-kjøring av analyse og forretningsapplikasjoner. I tillegg gjennomføres denne kombinasjonen i tråd med kravene som forretningskritiske applikasjoner stiller til sikkerhet, pålitelighet og personvern. Vi har ikke inngått kompromisser når vi sier at bedrifter kan drives gjennom en sanntidsløsning i nettskyen.

En forutsetning er at linjen mellom kunden og SAPs datasentraler er på høyde med ytelsen til i-minne teknologien. Sikka mener at Internett-forbindelser nå kan håndteres slik at kunden sikres responstider på maksimalt rundt 120 millisekunder, og at det holder for de fleste.

I tilknytning til selve applikasjonstjenesten, leverer SAP tjenester for å hjelpe kunder med overgangen til nettskyen. Den første referansekunden til Hana-skyen, amerikanske Florida Crystals, forteller at det tok to måneder å fullføre overgangen. De kjører i dag to applikasjoner, ERP og NetWeaver, i Hana-skyen.

SAP lover at Hana-skyen skal følge en «åpen øko-systemstrategi». Flere detaljer om tjenesten, samt flere referansekunder, skal gis på brukersamlingen Sapphire Now i Orlando neste uke.

    Les også: