BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilbyr intelligente systemer for vann

Forvaltning og overvåking av verdens viktigste ressurs er IBMs nyeste nisje.

Informasjon samlet inn av sensorene i denne bøyen i Galway Bay i Irland – om vannkvalitet, bølgeforhold med mer – gjøres tilgjengelig for forskere, fiskere, miljøorganisasjoner og publikum i sanntid. «SmartBay»-systemet er utviklet av IBM og Marine Institute of Ireland. (foto: Marine Institute of Ireland)
Informasjon samlet inn av sensorene i denne bøyen i Galway Bay i Irland – om vannkvalitet, bølgeforhold med mer – gjøres tilgjengelig for forskere, fiskere, miljøorganisasjoner og publikum i sanntid. «SmartBay»-systemet er utviklet av IBM og Marine Institute of Ireland. (foto: Marine Institute of Ireland)
16. mars 2009 - 08:45

IBM kunngjorde søndag en ny serie med teknologi og tjenester innen en ny nisje for selskapet: forvaltning og overvåking av vann.

Blant nyvinningene er en membran som skal filtrere ut salt og giftstoff som arsenikk, og er samtidig motstandsdyktig mot klor. Membranen er utviklet i samarbeid med institusjoner i områder som i dag er sterkt plaget av arsenikk i drikkevannet: Central Glass i Japan, King Abdul-aziz City for Science and Technology (KACST) i Saudi Arabia, og University of Texas i Austin. Teknologien skal også ha et stort markedspotensial i land som Kina og Bangladesh. IBM vil antakelig lisensiere den, framfor å utvikle og markedsføre egne produkter.

Løsningene i «Strategic Water Management Solutions» omfatter sensorer og analysesystemer for å gi bedre oversikt og kontroll over vannforsyningssystemer.

Selskapet satser også på «SmartBay», et system der sensorer overvåker bølger, forurensning og havflora og -fauna, og leverer data i sanntid. Analysesystemets varsler gir brukergrupper som fiskere anledning til å ta bedre avgjørelser om hvordan de skal legge opp sitt arbeid.

Systemene som analyserer løpende data fra sensorer i vannet, tilbyr ulike typer verktøy for å visualisere utviklingen, modellere tendenser og ta beslutninger innen ulike felter, fra drikkevannsforsyning til flomkontroll. Løpende overvåking skal også kunne effektivisere utnyttelsen av vann, og redusere forbruket. IBM forteller at pilotprosjekter har gitt opp til 30 prosent nedsatt forbruk.

IBM ser på vannvernsystemer som et kommende vekstområde. Selskapets «Institute for Business Value» har gjennomført en undersøkelse blant et hundretalls ledere innen privat og offentlig sektor: 77 prosent betrakter vannovervåking som «ekstremt viktig»; 71 prosent tror det vil bli dyrere og vanskeligere å hanskes med vannrelaterte utfordringer de kommende fem årene; 63 prosent sier de mangler verktøy for å treffe riktige avgjørelser.

Denne rapporten om kommersielle interesser knyttet til vann, suppleres av en annen rapport fra selskapet innen serien «Global Innovation Outlook». Der pekes det på de stadig større utfordringene man har i å forstå problemer knyttet til vannforsyning og forurensning i global skala. I første omgang ble det understreket at innsikt hemmes alvorlig av manglende tilgang på data – derav satsningen på «SmartBay». Flere hundre ledende eksperter innen vannforsyning har bidratt til denne rapporten.

IBMs satsing på vannvern er en del av initiativet «Big Green», der konsernet samler sin virksomhet for å berge miljøet. Andre aktiviteter her er «grønn IT» og intelligent strømforsyning.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.