Tilbyr IP-telefoni gjennom analoge telefoner

Nytt apparatur vil la deg bruke analoge telefoner til rimelig IP-telefoni gjennom DSL, kabelmodem eller lokalnett mot Internett - og nå enhver telefonabonnent verden over.

Nytt apparatur vil la deg bruke analoge telefoner til rimelig IP-telefoni gjennom DSL, kabelmodem eller lokalnett mot Internett - og nå enhver telefonabonnent verden over.

Cisco og Net2Phone har hver sin variant av disse apparatene. Bruken er avhengig av at nettoperatører stiller opp med tjenester. En viktig brikke for fullverdige tjenester er muligheten til å motta innkommende samtaler, altså en ordning som oversetter mellom IP-adresser og telefonnummer. Når det er på plass vil adaptere som kopler analoge telefonapparater til Ethernet være den rimeligste og enkleste måten å ordne seg nye telefonlinjer på, særlig for hjem, småbedrifter og små avdelingskontorer.
Cisco har nettopp sluppet en boks kalt ATA 186 på markedet. ATA står for "Analog Telephone Adapter". Adapteret koples til et DSL-modem, et kabelmodem eller til et lokalnett med Internett-forbindelse. Det har utgang til to analoge telefoner som kan utstyres med hvert sitt telefonnummer, slik at apparatene kan brukes til både inn- og utgående samtaler. Slik tenker Cisco seg bruken av ATA 186:

Cisco mener dette er en ideell løsning for teleselskaper som ønsker å tilby nye tjenester mot hjem- og småbedriftsmarkedet. At både telefoni og data går over samme nettverk, gir muligheter for en rekke kreative tjenester. Cisco mener videre at adapteret kan spille en sentral rolle i operatørenes strategi for overgang til integrerte og konvergerende tjenester. I USA er adapteret priset til 210 dollar.

Net2Phone er et amerikansk selskap som lever av å levere apparater og tjenester rundt IP-telefoni til tre millioner hovedsakelig private abonnenter. Som Net2Phone-abonnent, kan du ringe vanlige telefonabonnenter verden over. Har du en PC med Internett-tilkopling, bruker du Net2Phones programvare til å omdanne PC-en til en IP-telefon. Net2Phone sørger for å rute samtalen ut på det vanlige telefonnettet. Har du hyppige eller lange samtaler til USA, er det mye å spare på denne ordningen.

I forlengelsen av sine tjenester, har Net2Phone også utviklet mye eget apparatur. Nylig ble "Linksys Etherfast Cable/DSL & Voice Router" lansert. Det gir fire datautganger og en utgang til et vanlig analogt telefonapparat. En datautgang går til bredbåndsforbindelsen, de tre andre kan fordeles på hver sin PC. Det gir altså både et lite lokalt PC-nettverk med felles Internett-forbindelse, og muligheten til å ringe over IP gjennom Net2Phone fra en analog telefon til all verdens vanlige telefonabonnenter. Ordningen gir videre en lokal brannmur og kryptering etter IPSec-standarden. Foreløpig kan Net2phones Linksys bare brukes til å ringe ut med, men selskapet har varslet en oppgradering som om kort tid vil tillate også utgående samtaler. Prisen er 180 dollar.


Tilbakemeldinger fra Telenor ASA tyder på at vår hjemmeoperatør forbereder en reprise på ISDN-skandalen ved bevisst å forsinke innføringen av tjenester rundt IP-telefoni. I så fall bør både myndigheter og konkurrenter kjenne sin besøkelsestid.

Til toppen