JUSS OG SAMFUNN

Tilbyr IT-hjelp til Filippinene

Også du kan bidra etter tyfonen.

Det er slike forhold hjelpearbeiderne nå møter i byen Tacloban på Filippinene, etter at tyfonen Haiyan hadde passert.
Det er slike forhold hjelpearbeiderne nå møter i byen Tacloban på Filippinene, etter at tyfonen Haiyan hadde passert. Bilde: action press/All Over Press
11. nov. 2013 - 14:22

Teknologi kan gjøre hjelpearbeidet etter naturkatastrofer enklere. Dette gjelder også etter tyfonen Haiyan/Yolanda, som rammet Filippinene på lørdag og som traff Vietnam i dag, dog med betydelig redusert styrke.

På Filippinene har mange omkommet eller blitt skadet. Mange er savnet. Men på grunn av skader på infrastruktur som strøm- og telefonnett, er det vanskelig å få oversikt over de savnede personene. Men noe fungerer og kan brukes sammen med tilpassede verktøy til å gi bedre oversikt forholdene etter tyfonen.

Google.org tilbyr som flere ganger tidligere et verktøy for å gjenfinne savnede personer. Google Person Finder er svært enkelt laget, men gjør det mulig for brukerne å søke etter personer som er savnet, samt å legge inn informasjon om personer som har blitt funnet. Tjenesten kan også brukes ved hjelp av SMS. Foreløpig inneholder Yolanda-delen av tjenesten 23 700 oppføringer.

Google.org, som er Googles filantropiske divisjon, står også bak et kart hvor brukerne selv kan legge informasjon om evakueringssentra, politistasjoner og andre steder som pårørende kan kontakte for å få informasjon om savnede.

Tyfonen Haiyan over Filippinene den 8. november 2013. <i>Bilde: NASA Goddard MODIS Rapid Response Team</i>
Tyfonen Haiyan over Filippinene den 8. november 2013. Bilde: NASA Goddard MODIS Rapid Response Team

Infrastruktur

Men det er ikke bare informasjon om mennesker som er viktig for å få oversikt etter en slik ødeleggelse. Det gjelder å få infrastrukturen «opp på beina» igjen så raskt som mulig. Også en slik gjenoppbygging krever tilgang på god informasjon, og mange kan bidra.

Blant de som allerede er i gang på Filippinene er Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT), en undergruppe av i det frie kartfellesskapet OpenStreetMap, som nå gjør en ekstra innsats for å kartlegge situasjonen i og rundt byen Tacloban, som skal være betydelig rammet. Ofte lider steder som rammes av naturkatastrofer av mangelfulle kart.

– Det er for eksempel viktig at de på bakken vet hvilke veier som er åpne, hvilke bruer som fortsatt fungerer, også videre, skriver Petter Reinholdtsen i en e-post til digi.no. Reinholdtsen er aktiv i OpenStreetMap-miljøet. Han oppfordrer derfor det han kaller «lenestolskartografer» til å bidra.

– Det oppdateres nå daglig kart for nedlasting til Garmin-GPS-er, og Røde Kors i USA har bedt om å få kartlagt plasseringen av landsbyer rundt Tacloban med tilhørende veiforbindelser, skriver Reinholdtsen.

Kartene kan dels tegnes ved å overføre informasjon fra tilgjengelige satellittbilder, men også basert på informasjon fra folk som er på stedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.