Tilbyr lavpris mobilt bredbånd med Skype

Mobiloperatøren 3 lanserer rimelig bredbånd med Skype, og lover å bygge i Norge.

Mobiloperatøren 3 lanserer rimelig bredbånd med Skype, og lover å bygge i Norge.

Netcom fikk mye ros for sin prismodell da de i fjor lanserte sitt abonnement på mobilt bredbånd med fri bruk. Månedsprisen var 499 kroner, inkludert moms. For storbrukere er dette langt billigere enn å betale per megabyte, slik man tidligere har gjort for mobil datatrafikk.

I Sverige er det flere aktører på markedet, og prisene på teletjenester er generelt lavere enn i Norge. Dette gjelder for bredbånd, og også for mobilt bredbånd.

Nå har 3G-operatøren 3 gått sammen med Skype om et nytt tilbud som trolig vil passe moderate brukere av mobilt bredbånd godt. For en fast månedlig avgift på 199 svenske kroner, omtrent 173 norske, får man tilgang på mobilt bredbånd.

Prisen på 173 norske kroner er litt over en tredjedel av det Netcom krever, men det er en hake. Dette abonnementet har nemlig en øvre månedlig grense på 1 GB nedlasting. Det tilsvarer 45 minutter samtale med Skype hver dag, hevder 3. Det tilsvarer også rundt tusen nedlastinger av forsiden til vg.no eller dagbladet.no.

Det er for lite for tunge brukere, men holder trolig i massevis som et mobilt tillegg til vanlig fast bredbånd, for en stor andel brukere av bærbare PC-er.

Med i pakken følger det også programvare for PC-telefonitjenesten Skype, samt øreplugger og mikrofon. Men det mest spennende er nok prisen.

Skype er gratis, så den delen av pakken kan regnes som et markedsføringsstunt. Meldingene som så langt er sluppet ut tyder nemlig på at det kun er snakk om programvare for bærbare PC-er i denne pakken.

Hvis 3 hadde tilbudt Skype for mobiltelefoner kunne det gått hardt utover deres egen inntjening på salg av mobile taletjenester, så det har de ikke gjort.

Det vil bli spennende å se hvor godt Skype fungerer over mobilnettet. Det har tidligere blitt påstått responstiden for data over UMTS ikke er god nok til å gi god kvalitet på IP-telefoni.

Det nærmeste man kommer 3s tilbud i Norge er Nordisk Mobiltelefons «bygde-mobiltjeneste», som har grense på 1 GB i måneden. Dette abonnementet koster foreløpig over 300 kroner i måneden, altså et sted mellom Netcom og 3.

3s tilbud gjelder bare i Sverige, men det er håp i enden av tunnelen, mener Post- og teletilsynet. De har nylig vedtatt ny regulering av Telenor, som de håper skal gi flere selskaper lyst til å bygge mobilnettverk i Norge. 3 har lisens på å bygge nett her til lands også, men kom ikke i gang i 2005, slik de først hadde signalisert.

Hvis 3 faktisk bygger ut, vil det være fire bredbåndsnett for mobile terminaler i Norge, Telenor, Netcom, Nordisk Mobiltelefon og 3. Da kan det bli fart i utprøvingen av kreative prismodeller.

Til toppen