Tilbyr Linux med virtualisering

Novell har lansert versjon 10 av Suse Linux Enterprise, med nye verktøy for virtualisering og sikkerhet.

Novell har lansert versjon 10 av Suse Linux Enterprise, med nye verktøy for virtualisering og sikkerhet.

Novell gjennomførte sitt store arrangement BrainShare 2006 i Salt Lake City denne uken, og benyttet anledning til å lansere en «Platform for the Open Enterprise», altså en plattform for bedrifter som vil holde seg til Linux og åpen kildekode.

Kjernen i denne plattformen ble også kunngjort: En ny utgave av Suse Linux Enterprise Server, nærmere bestemt versjon 10. Dette er Novells eksklusive Linux-produkt, i motsetning til Open Enterprise Server som omfatter både Linux og NetWare, og som retter seg mot kunder som skal gradvis bytte ut NetWare med Linux. Suse Linux Enterprise Server 10 (SLES 10) skal være på markedet fra i sommer.

Novell beskriver sin nye Linux-server som «et sikkert og pålitelig fundament for bedrifts-IT fra klienten til datasenteret». Selskapet lover topp ytelse og skalerbarhet, samt utvidelser innen sikkerhet på applikasjonsnivå, og ikke minst virtualisering.

SLES 10 omfatter en fullt integrert utgave av Novells virtualiseringsløsning Xen 3.0 som gjør det mulig å samle flere tjenester på én fysisk server, og konfigurere dem med tanke på å utnytte ressursene bedre. Gartners kjente anslag på kapasitetsutnyttelse av vanlige servere i datasentraler lyder på 20 prosent. Novell mener at Xen-virtualisering på SLES 10 kan øke utnyttelsen til nærmere 70 prosent.

Xen 3.0 er en hypervisor tilpasset prosessorer fra både AMD og Intel. En hypervisor er programvare som kjører rett på en server uten operativsystem, og fordeler ressurser til flere virtuelle maskiner med hvert sitt operativsystem.

sikkerhetssiden omfatter SLES 10 en åpen kildekodeutgave av en annen Novell-teknologi, AppArmor. Dette er en løsning som tilbyr vern på applikasjonsnivå for både klienter og servere, og ble overført til åpen kildekode i januar i år. Abonnementet på SLES 10 omfatter ellers oppgraderinger, fikser og sikkerhetspatcher.

Lagringsløsningen i SLES 10 omfatter relevante klyngetjenester fra Oracle som File System 2, Enterprise Volume Manager og Heartbeat 2.

Novell siterer støtteerklæringer til SLES 10 fra Open Source Development Labs, Dell, HP, IBM og Intel.

    Les også:

Til toppen