PERSONLIGTEKNOLOGI

Tilbyr nettsky-desktop med valgfritt OS

Skoler skal prøve et tilbud fra Sun, som kan kjøres på alt fra tynnklient til vanlig pc.

I samarbeid med tjenesteleverandøren Ashbourne Technology Group tilbyr Sun en løsning for utdanning fra barnetrinnet til høyskolenivå («college»), der de abonnerer på virtuelle pc-er fra nettskyen for ned mot én dollar per bruker per dag.

De virtuelle pc-ene tilbys med valgfritt operativsystem, det vil si Linux, Mac, Solaris eller Windows. Det eneste kravet til de fysiske klientene er at de kan kjøre en Java-basert nettleser. Nær sagt alle eldre og nyere pc-er og mange tynnklienter faller i denne kategorien.

De virtuelle pc-ene leveres inklusiv tjenester som løpende oppgraderinger, sikkerhetsfikser og sikkerhetskopiering av data. Nettforbindelsen går som virtuelt privatnett (vpn).

Skolene slipper altså alt av løpende vedlikehold, og kan tilby elevene personlige arbeidsflater fra hvilken som helst maskin, i og utenfor skoletiden. Amerikanske skoler fristes dessuten med at tjenesten kvalifiserer til spesielle støtteordninger.

– Skolene kan bryte ut av syklusen med jevnlig oppgradering av pc-er. De sparer tusener av dollar per år samtidig som de får bedre tilgang til tjenester, heter det i en erklæring fra Ashbourne-sjef Ivan Segal.

Segal sier skolene, i stedet for å kjøpe nye pc-er, kan spare store beløp på å erstatte utkjørte pc-er med nye tynnklienter.

Tilbudet bygger på Ashbournes tilpasning av et produkt som Sun lanserte 10. november: Sun Ray Software 5, som kan lastes ned gratis fra Suns nettsted.

Denne plattformen har fått forbedringer som gjør at forskjellen til vanlige pc-er blir så minimale som mulig, ifølge Sun. De viktigste har med multimedia og periferiutstyr å gjøre. Programvaren tilbyr bedre håndtering av Adobe Flash, og lyd og video skal være på høyde med en vanlig pc. De virtuelle pc-ene fanger opp det meste av periferiustyr som koples til den fysiske klientens USB-utganger, som skannere og skrivere. Plattformen er ellers oppdatert med tanke på nye egenskaper i Windows Server 2008.

Mens Ashbourne tilbyr virtuelle desktop til skoler på abonnementsbasis, selges Sun Ray Software til bedrifter for 100 dollar per samtidig bruker i en evigvarende lisens. Da må selvfølgelig bedriftens IT-avdeling gjøre for sine brukere det Ashbourne tilbyr skolene.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.