Tilbyr nettsted som billig telefonsentral

Jajahs billige og enkle PC-ringing der man alltid prater i en vanlig telefon, er klar for Norge.

PC-støttet IP-telefoni har i løpet av et par år blitt svært utbredt, og mange leverandører har sett denne kommunikasjonsformen som lukrativ forretning.

Den typiske løsningen krever at man installerer spesiell programvare på en PC, og at PC-en brukes både til å initiere og til å gjennomføre en samtale, selv om mottakeren under visse betingelser kan prate over en vanlig telefon.

I løsningen til Jajah brukes PC-en bare til å sette opp samtalen. Det foregår i en vanlig nettleser. Det kreves ingen egen klient.

På Jajahs nettsted taster man inn telefonnummeret til den man vil ringe til, og til den telefonen man selv vil bruke til samtalen. Jajah setter opp forbindelsen, og når den er klar, ringer begge telefonene: Da er det bare for å løfte av røret og prate. Følgelig oppleves det hele som en vanlig telefonsamtale, der man slår nummeret på PC-en i stedet for direkte på telefonapparatet.

Begge telefonene kan være fast eller mobil, og det er ingen begrensning på hvor partene må befinne seg i verden.

– Det er nettopp med bruk av telefonen Jajah skiller seg mest ut fra de andre, forteller kommunikasjonsrådgiver Martin Lund Nielsen til digi.no.

Ifølge Nielsen kan man ringe gratis fra både mobil og fasttelefon i en rekke land dersom begge parter er registrerte Jajah-brukere.

Tjenesten krever passord og brukernavn, og at man oppgir et kredittkortnummer. Regningen sendes i etterkant.

Hvor billig det er, avhenger av hvordan man ringer. På hjemmesiden til Jajah er kostnadene oppgitt i lenken merket «rates».

Prisen er avhengig av hvilken sone man skal ringe i, og av om man bruker fasttelefon eller mobil.

Dersom man ringer fra fastnett til fastnett er det gratis. Men hvis det er fra fastnettet til mobiltelefonen koster det penger.

Norge er i sone 2. I denne sonen koster hvert tellerskritt 0,02 euro, det vil si 0,16 kroner, når man ringer fra fastnettet til mobil. Ringer man fra mobil til en annen mobil koster tellerskrittet 0,15 euro, tilsvarende rundt 1,20 kroner. Denne prisen er ikke spesielt konkurransedyktig.

Å ringe fra Norge til USA koster rundt 17 øre per minutt.

Lund Nielsen kan ikke svare på hvor mange kunder det er i Norge, men forteller at det er i USA den største veksten nå er.

Selskapet er da også amerikansk og har sin base i California, med det store ventureselskapet Sequoia Capital som hovedeier. Sequoia var ledende investor i Google og Yahoo.

Siden registreringen er knyttet til person og ikke til telefonnummer, og det ikke kreves egen klient i PC-en, kan man initiere en samtale fra hvor som helst i verden til den telefonen – helst fasttelefon, siden det er rimeligst – som er mest hensiktsmessig å bruke der og da.

Innenfor USA, Canada, Kina, Hongkong, Singapore og Taiwan er det alltid gratis å ringe med Jajah. Holder man seg til fasttelefoni, er tjenesten gratis til og innenfor Australia og de fleste europeiske land, blant dem Danmark, Norge, Sverige, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Italia.

Jajah har nylig utvidet tjenesten med flere funksjoner som gjør den lettere å bruke. En av disse gjør det mulig for registrerte brukere å ringe direkte fra kontaktlister i Microsoft Outlook, Mac adresse bok og Mozilla. I april kunngjorde Opera Software et partnerskap med Jajah.

    Les også:

Til toppen