BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilbyr over 150 trådløse aksesspunkter i Norge

WAN Norge har hittil bygget ut mer enn 150 offentlig tilgjengelig IP-soner i Norge og ser lyst på framtiden.

4. juli 2003 - 09:16

WAN Norge er høyst sannsynlig Norges største tilbyder av trådløs Internett-aksess i Norge. Selskapet har bygget ut mer enn 300 såkalte IP-soner, hvorav mer enn 150 er offentlig tilgjengelige.

WAN Norge hevder at begrepet 'IP-Sone' første gang ble brukt da selskapet offentliggjorde verdens første IP-sone på Park Hotel i Halden i august 2000. Mange bruker ordet IP-sone og hot-spot om hverandre, men ifølge WAN Norge er en IP-sone noe langt mer enn et område med Wi-Fi-dekning.

    Les også:

Daglig leder i WAN Norge, Bjørn Sture Eilertsen, forteller til digi.no at innen en IP-sone vil en bruker med en vanlig WLAN-kort ha en rekkevidde på 300 til 350 meter ved fri sikt til basestasjonen. Med en ekstern, USB-basert mottaker kan dette forlenges til opptil én kilometer. Innen en avstand på 7 kilometer vil brukerne kunne få tilgang ved hjelp av en fastmontert antenne.

Tre norske byer, Halden, Moss og Oslo, er i dag det WAN Norge kaller IP-byer, der offentlige IP-soner dekker 65 prosent eller mer av byen.

Alle brukerne innen en IP-sone fra WAN Norge knytter seg til nettet ved hjelp av en VPN-klient (Virtual Private Network). Mens mange andre selskaper som tilbyr WLAN har satset på tredjepart klienter, har WAN Norge standardisert på VPN-klienten i Windows. Fordelene er at klienten er billig, siden den følger med operativsystemet de fleste bruker, samtidig som at den samme profilen kan brukes om brukeren sitter på jobben eller befinner seg ute i en annen IP-sone.

I tillegg til abonnementet med fastmontert antenne, tilbyr WAN Norge også en aksessløsning som lar mobile brukere flytte seg sømløst mellom de ulike offentlige IP-sonene selskapet tilbyr. Løsningen, som har en synkron båndbredde på 384 kb/s, koster 300 kroner i måneden.

Men WAN Norge tilbyr også mer avanserte løsninger for bedriftsbrukere, for eksempel Mobile IP-tjenester med MPN (Mobile Private Network), som gjør at brukeren kan forflytte seg mellom ulike typer nettverk, for eksempel WLAN, LAN eller GPRS, uten at forbindelsen brytes.

Selv om blant annet Forrester Research nylig kom med en rapport hvor det ble hevdet at WLAN-tjenester vil stå for den nesten dot.com-krasjen, er ikke Eilertsen bekymret for situasjonen. Han mener rapporten kan være aktuell for teleselskapene som investerer i rene, trådløse aksesspunkter, men ikke for hans eget selskap. WAN Norge har små utgifter knyttet til utbyggingen av de offentlige IP-sonene, fordi disse er lagt til steder hvor selskapet allerede leverer aksess til bedrifter.

- Bedriften kjøper en viss del av båndbredden vi leverer, resten gjøres offentlig tilgjengelig, sier Eilertsen.

Han er derimot kritisk til norske myndigheters håndtering av trådløs nettverksaksess.

- Det er et cowboy-marked der ute, uten regulering eller kontroll. Norge var tidligere ledende på dette området.

Eilertsen er heller ikke redd for at det skal bli få liten etterspørsel.

- Intel har gjennom Centrino-teknologien gjort at WLAN er en liten kostnad for PC-produsentene. Dermed oppnås den kritiske massen av seg selv.

- Det er i mye større grad brukerne som i dag velger teknologien, på bekostning av leverandøren, sier Eilertsen.

- Ikke minst båndbredde er essensielt.

Selv om WAN Norge er markedsledende med mer enn 150 offentlige IP-soner, har ikke selskapet tenkt å gi seg med det. I løpet av året planlegger selskapet å bygge ut flere hundre nye IP-soner. Selskapet har også inngått samarbeid med ContoPronto om en betalingsløsning, slik at brukere av bærbare PC-er kan bestille og betale aksesstid ved hjelp av mobiltelefonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.