BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilbyr raske datavarehus i nettskyen

Det er spennende muligheter i den nye utgaven av «BI OnDemand» fra Business Objects.

12. des. 2008 - 09:39

SAPs datterselskap Business Objects har fornyet sitt produkt «BI OnDemand» («business intelligence», altså beslutningsstøtte) med to perspektivrike egenskaper som viser at «nettskyen» – «cloud computing» – er på vei til å bli en del av den praktiske virkeligheten.

BI OnDemand beskrives som en allsidig web-basert pakke for beslutningsstøtte, som også omfatter et datavarehus.

Den ene store nyheten er evnen til raskt å gjøre data fra både nettskyen og interne applikasjoner tilgjengelig for samtidig analyse.

Den andre er en «akselerator» for den web-baserte CRM-løsningen til Salesforce.com: Den skal gjøre det mulig å bygge et datavarehus – i nettskyen – for data fra Salesforces CRM og legge det til rette for bruk i løpet av dager, framfor uker slik tilfellet har vært hittil.

Business Objects peker på at det i dag er naturlig, spesielt for store bedrifter, å velge løsninger der man fordeler IT-basert oppgaver på interne applikasjoner og tjenester levert eksternt, over nettet. Skal verktøyet for beslutningsstøtte kunne levere en helhetlig innsikt i bedriftens virksomhet og muligheter, må det kunne hente data fra alle kilder, både de interne applikasjonene og de eksterne tjenestene.

De to nyhetene i BI OnDemand er et skritt i denne retningen: Det skal nå bare ta dager å bygge et datavarehus i nettskyen – selv om det foreløpig er begrenset til Salesforce-data – og det skal være mulig å utføre analyser som kombinerer data fra datavarehuset i nettskyen med data hentet fra interne datavarehus.

Det gjenstår selvfølgelig å se hvordan dette blir i praksis. Men visjonen er interessant. Undersøkelser gjort av analyseselskapet Gartner avdekker en trend der bedrifter stadig utvikler nye datavarehus for å dekke nye behov, og at de etter hvert mister oversikten. Ingen ønsker å drepe gamle datavarehus av frykt for å miste noe verdifullt, samtidig som bruken av datavarehusene blir stadig mer risikofylt fordi ingen kan garantere datakvaliteten.

Perspektivene som de nye egenskapene i BI OnDemand åpner, er at man ved å organisere også interne tjenester etter nettsky-prinsippet vil kunne oppnå en tilstand der det blir langt enklere å konstruere nye datavarehus, og kombinere data fra flere datavarehus. Det vil dermed bli enklere å kvitte seg med de gamle, og redusere faren for at rapporter og dashbord formidler villedende i stedet for innsiktsfull informasjon.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra