BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilbyr serverkraft fra selvbetjent nettsky

Sun åpner en ny forretningsenhet for «cloud computing».

11. des. 2008 - 09:42

Sun publiserte i går en oversikt over sitt engasjement for databehandling i nettskyen, og avslørte at de har opprettet en egen avdeling kalt Sun Microsystems Cloud Computing.

Avdelingen har fungert i det stille et års tid. Den ledes av David Douglas og Lew Tucker som er kjent for å ha bygget opp AppExchange-tjenesten hos Salesforce.com. Den vil etter hvert ta over kundene til Suns tjeneste Network.com, som for tiden innleder sitt nettsted med en notis om at den er under forandring, og at de ikke er helt klare til å vise hva de tenker seg.

Hovedideen ved Suns nettskytjenester ser ut til å være at kunder skal kunne bestille et antall [virtuelle] servere som de selv forsyner med sine egne applikasjoner, pakket som virtuelle maskiner i det formatet de selv velger. Sun tar seg av å omformatere dem til sin egen Xen-baserte hypervisor xVM. Den selvbetjente prosessen med å legge ut egne virtuelle maskiner på et fritt valgt antall servere i Suns nettsky skal ikke kreve mer enn noen få minutter.

På sikt planlegger Sun å utvide tjenesten slik at kundene kan bruke den til å utvide sine egne interne nettskyer etter behov.

Sun ser for seg at nettskyer etter hvert vil spesialisere seg på bestemte typer tjenester. Noen vil spesialisere seg på tunge beregningsoppgaver, andre på å besørge tjenester over web, andre igjen vil henvende seg primært til små bedrifter og så videre.

Dette er Suns definisjon av «cloud computing»:

– Cloud Computing sammenliknes ofte med tjenester som gass eller elektrisitet, der brukeren henter aldri ut mer enn det man trenger, og det bare når behovet er der. Når man kjører applikasjoner i et nettskymiljø i stedet for i en egen datasentral, forbruker man bare den mengden IT-ressurser som applikasjonene trenger, når de trenger dem. I en sky kan man skalere opp og ned etter behov.

Det har lenge vært ventet at Sun ville kunngjøre et helhetlig engasjement for nettskytjenester. Alle teknologiske komponenter har vært på plass, fra databaser og operativsystem til hypervisor. De fleste av dem Sun betrakter som store konkurrenter har for lengst kunngjort sine visjoner for nettskyen, ikke minst Microsoft.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.