Tilbyr vårrengjøring av PC-en

9 av 10 har sikkerhetshull i Windows, men F-Secure vet råd.

Det er på tide å vaske vekk uhumskhetene på PC-en din.
Det er på tide å vaske vekk uhumskhetene på PC-en din. (Bilde: Marius Jørgenrud)

9 av 10 har sikkerhetshull i Windows, men F-Secure vet råd.

Sikkerhetsselskapet F-Secure har kommet frem til at mellom 80 og 90 prosent av brukerne har sikkerhetshull med gjennomsnittelig fem ulike angrepsmuligheter.

Det er utdatert kode som utgjør den største trusselen. Datamaskiner innholder ofte gamle versjoner av programvare som ikke er oppdatert eller som ikke lenger er i bruk, opplyser selskapet.

– Vi glemmer å fjerne gamle programversjoner og sårbarheten i dette gjør datamaskinene vidåpne for virus eller ondsinnet programvare, sier norgesansvarlig Dag Arne Jerstad i F-Secure i en pressemelding.

Trojanske hester og annen skadevare vet å utnytte slike sårbarheter, og kan snike seg inn på PC-en ubemerket via kjente eller mer ukjente sikkerhetshull.

Derfor er det svært viktig å holde datamaskinen oppdatert, og helst abonnere på programvareleverandørenes automatiske feilfikser, dersom en slik tjeneste tilbys. I tillegg anbefaler de fleste brannmur og sikkerhetsløsninger med oppdaterte virusdefinisjoner.

– Den beste måten å sikre PC-en mot angrep er å installere de siste oppgraderingene. Mange applikasjoner gjør dette automatisk, fortsetter Jerstad.

Et annet godt råd kan være å kvitte seg med programvare og tillegg man ikke lenger bruker, ved å avinstallere koden.

Det er også kjent at nettlesere og tillegg til nettlesere kan være sårbare for angrep. Både nettleseren og eventuelle utvidelser er å betrakte som programmer med mulighet for egne sårbarheter og angrepsvektorer.

- Du bør kun ha installert programmer du faktisk bruker på datamaskinen. Gamle versjoner eller programmer du ikke bruker bør ganske enkelt fjernes, råder Jerstad.

F-Secure oppfordrer nå til vårrengjøring av Windows-PC-er, og tilbyr en gratisløsning gjennom betaversjonen av programmet Exploit Shield. Denne oppgis å kunne avdekke kjente angrep mot svakheter i nettleseren og beskytter brukeren mot dette. Produktet skal også jobbe mot ukjente trusler ved å bruke genereiske oppklaringsteknikker basert på atferd.

Programmet skal støtte alle versjoner av Internet Explorer, samt Mozilla Firefox og bedriftsutgaven FrontMotion Firefox.

Selskapet byr dessuten på en fri helsesjekk av datamaskinen gjennom en nettbasert løsning som oppgis å sjekke at PC-en er oppdatert og at du ikke har sikkerhetshull i programmene dine. Denne fungerer dessverre kun i nettleseren Internet Explorer 6 og nyere.

    Les også:

Til toppen