Tilbyr virtuell PC gjennom nettleseren

G.ho.st er et israelsk-palestinsk-prosjekt for en hel virtuell PC gjennom enhver nettleser.

En israelsk entreprenør, Zvi Shreiber, har gått sammen med en palestinsk partner, Tareq Maayah, om å opprette selskapet G.ho.st, en forkortelse for «global hosted operating system», melder nettmagasinet Israeltoday.

Hensikten er både å sette i gang en revolusjon i måten PC-er brukes, og vise hvor gjensidig fordelaktig det kan være med fredelig sameksistens. G.ho.st har kontorer i Jerusalem og Ramallah. Av de 15 sysselsatte, er nesten alle enten israelske arabere eller palestinere.

Poenget med G.ho.st er å tilby en virtuell PC, med operativsystem, filsystem, applikasjoner og så videre, fra enhver datamaskin som har tilgang til Internett.

I et intervju med Infoworld, sier Shreiber (i Infoworld kalt «Schreiber») at den virtuelle PC-en vil la brukeren fritt velge mellom Web 2.0-applikasjoner fra en rekke tilbydere, som Google, Zoho og ThinkFree. Poenget er at man i stedet for å kjøre webapplikasjoner i nettleseren, får et helt nettleserbasert grensesnitt mot en hel brukerflate, med snarveier til filer, applikasjoner og tjenester.

Foreløpig er G.ho.st tilgjengelig i alpha-utgave gjennom Amazon Web Services. Forsøk på å nå tjenesten fra Norge i morges avslørte en nærmest ulidelig treghet. Forklaringen gis på tjenestens hjemmeside: «G.ho.st er i sin spede barndom, og din Virtuelle Computer (VC) kan være begrenset og vise mange feil, med bare et minimum av nyttige applikasjoner.. Men konseptet virker, og din VC og omfange av applikasjoner vil vokse svært raskt.»

Mens budskapet på (svært lang?) sikt er å revolusjonere bruken av PC og utkonkurrere Windows, er Shreiber langt mer nøktern når den gjelder den kortsiktige markedsføringen. Han trekker fram tre forskjellige målgrupper:

  • Folk på farten uten bærbar PC
  • Folk i utviklingsland som ikke har råd til egen Internett-PC
  • Folk som ikke har tillatelse til å lagre private dokumenter på PC-en de disponerer på jobb

Systemkravene som G.ho.st stiller per i dag, viser at brukerne må ha fullverdige datamaskiner, ikke PDA-er eller avanserte mobiltelefoner med nettleser. Det kreves Javascript, informasjonskapsler og nyeste utgave av Flash Player. Videre krever G.ho.st å kjøre i et eget poppoppvindu.

Utviklingsplattformen for G.ho.st er OpenLaszlo, en åpen kildekodeplattform som tilbyr webapplikasjoner med svært avanserte grensesnitt. Bruk av OpenLaszlo garanterer at applikasjoner utviklet på én maskin vil kjøre «i alle ledende nettlesere på alle ledende klientoperativsystemer». Opphavet til OpenLaszlo, Laszlo Systems i San Mateo i California, ser selv for seg muligheten for et webbasert operativsystem realisert i Ajax, med samtidig kjøring av samspillende applikasjoner på en virtuell PC.

    Les også: