FLASHMINNE

Tilgangen på flashminne er redusert med mange exabyte etter hendelse ved to fabrikker

Kan føre til økte priser på blant annet SSD-er.

Kioxia produserer flashminne og SSD-produkter både under eget varemerke og på vegne av kunder.
Kioxia produserer flashminne og SSD-produkter både under eget varemerke og på vegne av kunder. Foto: Kioxia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. feb. 2022 - 17:00

Som om ikke mangelen på halvlederbrikker var stor nok fra før, så har produksjonen av 3D NAND-flashminne ved Yokkaichi- og Kitakami-fabrikkene til selskapet Kioxia i Japan blitt stoppet på grunn av forurensning av et materiale som brukes i produksjonen. Dette skriver Kioxia i en pressemelding torsdag. 

Medeier i fabrikkene er lagringsspesialisten Western Digital, som trolig berøres kraftig av produksjonsstoppen. Selskapet bruker flashminnet i blant annet SSD-er.

Mange exabyte

Det er ventet en reduksjon i tilgangen på flashminne tilsvarende minst 6,5 exabyte, men det er uklart hvor raskt produksjonen kan komme i gang igjen, skriver Western Digital i en pressemelding. En exabyte er det samme som en milliard gigabyte. 

En analytiker i Wells Fargo mener ifølge Bloomberg at den totale mengden ikke vil bli produsert som normalt, vil komme opp rundt 16 exabyte, noe som skal tilsvare rundt 10 prosent av etterspørselen i markedet i løpet av et kvartal. 

Produksjonen av 2D-flashminne skal ikke være berørt.

Venter økte priser

– Flashminneprisene vil helt sikkert stige, og kommer på toppen av den nylige trenden med økte komponentpriser på grunn knapphet i leveransekapasiteten, sier Hideki Yasuda, en analytiker ved Ace Research Institute, til Bloomberg.

I Bloomberg-artikkelen nevnes en rekke hendelser som det siste året har bidratt til reduserte leveranser av halvlederprodukter. Brannen ved én av Renesas' fabrikker i mars i fjor fikk selvfølgelig betydning. En metallfolieballong på villspor forårsaket i september til et strømbrudd i Dresden, noe påvirket produksjonen til halvlederprodusenter som Infineon, Robert Bosch og Globalfoundries. I februar i fjor måtte blant Samsung, Infineon og NXP Semiconductors midlertidig stenge fabrikkene sine i Austin, Texas på grunn av snøvær.

I tillegg kommer flere midlertidige stenginger av fabrikker i Kina på grunn av grunn av covid-19. 

En SSD på 200 terabyte kan komme i år. Dette bildet er kun et illustrasjonsbilde.
Les også

Verdens største SSD kommer trolig i år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.