Tilnærmet dødt løp mellom AMD og Intel

En test mellom flere forskjellige prosessorer fra Intel og AMD, viser at det er liten forskjell på de to selskapenes prosessorer med samme klokkehastighet i Windows 95. Prisen, derimot...

Testene, som er utført for Tom's Hardware Guide, viser at forskjellen mellom Intels 300 MHz Pentium II og AMDs 300 MHz K6 og K6-2 når det gjelder vanlige kontorapplikasjoner, ikke er særlig stor.

Det er derimot prisen.

Testene er utført ved å bruke Ziff-Davis' Winstone 98 testprogram under Windows 95. De tre systemene var helt like med unntak av hovedkort og prosessorer. AMD-prosessorene ble begge kjørt på et Socket 7-system med 100 MHz systembuss, mens Intel-prosessoren ble kjørt på et system med 66 MHz busshastighet.

Det er klart at hvis Intel-prosessoren også hadde støttet en systembuss på 100 MHz, ville denne klart ha vunnet testene. Men foreløpig finnes det ingen Pentium II 300 MHz som støtter en slik hastighet. Egentlig støtter ikke AMD K6 denne bussen heller, vel og merke offisielt, men det er såpass mange likheter mellom K6 og K6-2 at det stort sett ikke vil være noe problem å kjøre også K6 på en slik buss. Faktisk oppnår K6 litt bedre ytelse enn K6-2 under testene. Dette skyldes at timingen i K6-2 er mer konservativ og stabil enn den er i K6, slik at ytelsen under vanlige kontorprogrammer er omtrent én prosent høyere med K6 enn med K6-2.

Pentium 300 MHz var to prosent raskere enn K6-2 med samme klokkehastighet.

En rask titt på en norsk prisoversikt for prosessorer, viser at forskjellen i pris er betydelig større. Den billigste 300 MHz Pentium II-prosessoren vi fant, kostet 3250 kroner inkludert mva. De tilsvarende prisene for K6 300 MHz og K6-2 300 MHz var henholdsvis 1467 kroner og 1797 kroner, ikke langt unna halv pris.

Foreløpig er det ikke så mange spill som støtter 3DNow!, 3D-instruksjonssettet som er bygget inn i K6-2. Så lenge denne programvarestøtten mangler, vil K6-2 ligge bak Pentium II i 3D-tester. Men flere produsenter av 3D-krevende spill og applikasjoner har lovet støtte til 3DNow!, ikke minst Microsoft gjennom DirectX 6 API-en.

Tom's Hardware Guide har også testet prosessorene under Windows NT. Resultatene her viser omtrent det samme forholdet mellom K6 og K6-2, men de blir liggende betydelig etter det Pentium II presterer, spesielt under High End-delen av Winstone 98. Her er ytelsen faktisk dårligere enn for en Pentium II 266 MHz.

I tillegg kan man med Pentium II kjøre med flere prosessorer i det samme systemet, noe som ikke er uvanlig i mer krevende miljøer. Dette er det ikke mulig å gjøre med AMDs prosessorer.

Til toppen