– Tilpasser Android til VR

Google vil være klar i tilfellet virtuell virkelighet tar av.

– Tilpasser Android til VR
VR One fra Zeiss er en av rekke VR-briller som relativt nylig har blitt avduket eller lansert. Bilde: Zeiss

Interessen for virtuell virkelighet (VR) har fått et nytt oppsving de siste årene. En rekke leverandører er i gang med å utvikle eller tilby VR-briller. Mest kjent er Oculus VR, som ble kjøpt av Facebook i fjor for 2 milliarder dollar. Microsoft er på sin side i gang med HoloLens, Sony har sitt Project Morpheus og Samsung sitt Gear VR. Google står bak den den trolig mest brukte av alle VR-brillene, selskapets enkle, pappbaserte Cardboard, som skal ha blitt tatt blitt kjøpt av minst en halv million brukere. Men mye tyder på at Google har større ambisjoner enn som så.

Allerede i fjor høst ble det kjent at flere selskaper, med Google i spissen, hadde investert mer enn en halv milliard dollar i det amerikanske selskapet Magic Leap. Men dette dreier seg etter alt å dømme mer om utvidet virkelighet enn virtuell virkelighet, ved at den virkelige verden kombineres med digitale objekter. 

Android for VR

Nå skriver Wall Street Journal at Google har opprettet et eget utviklingsteam som er i ferd med å lage en mer VR-tilpasset utgave av Android-operativsystemet. Avisen siterer ikke navngitte kilder med kjennskap til prosjektet. Fra før er operativsystemet tilpasset smartmobiler, nettbrett, smart-ur, tv-er og biler.

Ifølge kildene skal prosjektet som jobber med VR-utgaven av Android bestå av flere titall ingeniører og andre teammedlemmer. Strategien skal være den samme som med Android for smartmobiler, altså som relativt fritt tilgjengelige programvare. Dersom Google kan få flere ellers konkurrerende aktører til å bruke plattformen, vil den enklere kunne tiltrekke seg app-utviklere. Det er viktig at brillene faktisk kan brukes til noe, men utvalget av nyttige apper utgjør bare en del av det som skal til. Pris, kvalitet og noe så grunnleggende som at brukeren ikke føler seg svimmel og uvel etter noen minutter, er spiller også en vesentlig rolle.

Ifølge Wall Street Journal ledes VR-Android-prosjektet av Clay Bavor og Jeremy Doig, som begge har ledende stillinger hos Google innen produktutvikling og teknologi.