BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilpasser hippe web-verktøy til bedrifter

IBMs nye Lotus-produkter serverer hippe web-verktøy til bedrifter, i «temmet» utgave.

24. jan. 2007 - 07:51

Denne uka arrangerer IBM sin årlige samling for produktfamilien Lotus: Lotusphere 2007. Lotus dreier seg om e-post, dokumentdeling, lynmeldinger og andre former for samarbeid. IBM lar seg inspirere av hippe verktøy som assosieres med «Web 2.0», og tilpasser dem til bedrifter: felles nettsteder, felles aktivitet, publisering av profiler, blogger, deling av nettadresser og andre tips. Samtidig er det en klar dreining fra tidligere års fokus på personlig produktivitet, til større vekt på lagproduktivitet.

Dette er rammen rundt lanseringen av to nye produkter som begge kan tilpasses både Lotus-frie og Lotus-fulle bedrifter, forhåndsvisning av versjon 8 av Lotus Notes og Domino, en oppgradert utgave av Sametime (med video), og en ny portalløsning for små og mellomstore bedrifter.

Det er de to produktene Lotus Quickr og Lotus Connections som naturlig nok vekker størst oppsikt utenfor de tradisjonelle Lotus-kundene, siden de ikke forutsetter at bedriften har eller skaffer Notes/Domino.

Lotus Connections beskrives som verdens første «integrerte sosiale programvareplattform for bedrifter». Den omfatter bedriftskontrollerte verktøy for publisering og vedlikehold av medarbeiderprofiler, spredning om tips om nyttige nettsteder og andre informasjonskilder, blogger, tilgang til informasjon om hva forskjellige grupper i bedriften driver med og opprettelse av webbaserte samarbeidsfora. Verktøyet skal muliggjøre innsamling og utveksling av informasjon mellom medarbeidere, gi tilgang til informasjon om pågående prosjekter og gi brukerne adgang til grupper med tilsvarende problemstillinger som dem selv.

Mye av dette sammenfaller med det man oppfatter som «Web 2.0», med den store forskjellen at det foregår innen en bedrift, og at alt skjer i kontrollerte former.

Under slagordet «People, Places and Things» har Lotus arbeidet med tilsvarende løsninger siden slutten på 1990-tallet, men verktøyene som er kommet på markedet har ikke hatt tilstrekkelig appell.

Som eksempel på hvordan Connections skal virke, forteller IBM en tenkt historie om en bankperson som trenger informasjon om utviklingen innen teknologisektoren. Vedkommende bruker Connections til å søke gjennom sine medansattes profiler. Søket gir ikke bare tilgang til ekspertenes kontaktinformasjon, men også til all informasjonen de utveksler med sine kolleger, og den søkende kan «med noen museklipp» bli med på ekspertenes fellesskap.

Med andre ord er hensikten med Lotus Connections å gi medarbeidere ett verktøy som gjør det mulig:

  • Å raskt finne fram ikke bare til enkeltpersoner men også til «nettverk» av medarbeidere med bestemte arbeidsområder og interessefelt.
  • Å både få tak i og dele informasjon som kan tenkes å være viktig og nyttig for andre på arbeidsplassen.
  • Å forenkle opprettelsen og utvidelsen av nettverk av folk med felles interesser og arbeidsområder.
  • Å opprette interaktive nettfora der e-post, lynmeldinger, dokumenter, kontakter med mer kan samles per prosjekt.

Disse mulighetene er organisert rundt fem moduler: Activities, Communities, Dogear (tips om nettsteder), Profiles og Blogs.

Lotus Quickr, den andre store produktnyheten på Lotusphere, er også tydelig inspirert av Web 2.0. Den offisielle beskrivelsen er «plattform for samarbeidsinnhold». Hensikten er å gjøre om på måten medarbeidere i en organisasjon deler på dokumenter og annet innhold, med tanke på mer effektivt samarbeid, i lag, ikke først og fremst individuelt.

Quickr integreres mot IBM Lotus Notes/Domino eller Microsoft Outlook/Exchange, og tilbyr lagversjoner av tjenester som blogger og wikier. Integrasjon mot e-post innebærer blant annet at brukeren får beskjed om å legge ut et dokument i et lagområde framfor å distribuere det som vedlegg til e-post. Lagområder vises blant annet i Windows Utforsker, slik at det er ekstremt enkelt å finne fram til lagområder og få oversikt over deres innhold. Quickr tilfører også sine lagområder til Microsoft Office, slik at dokumenter derfra kan straks lagres i et hensiktsmessig lagområde. Nytt innhold kan knyttes til RSS, slik at man varsles automatisk om nytt innhold.

Ifølge IBM vil Quickr også kunne brukes til idédugnader: Man oppretter et eget emneområde der folk kan legge fram ideer, og der reaksjoner på ideer kan spores i egne tråder.

Quickr kan betraktes som en videreutvikling av QuickPlace. IBM sier da også at bedrifter med QuickPlace-lisenser vil kunne oppgradere gratis til Quickr.

Både Connections og Quickr skal gjøres tilgjengelige på markedet i løpet av første halvår. Pris kunngjøres på et seinere tidspunkt.

Her er noen skjermbilder. Klikk på bildene for å se dem i full størrelse.

Lotus Quickr Teamspace

Lotus Connections Communities

Lotus Connections Activites

Lotus Connections Blog

Lotus Connections Profiles

Lotus Connections Dogear (tips om nettsteder)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.