Tilpasser Linux til Intels nye surfebrett

Linux-selskapet Mandriva er i ferd med å utvikle en Linux-distribusjon for Intels MID-plattform.

Tilpasser Linux til Intels nye surfebrett

Intel kunngjorde i våres en plattform for kommende håndholdte datamaskiner som går under navnet Mobile Internet Devices (MID). Disse kan minne mye om de ikke helt vellykkede UMPC-ene (Ultra Mobil PC), men skal være billigere - omtrent 500 dollar - og mer fokusert på nettsurfing og underholdning. Intel skal ikke produsere maskinene selv - det overlates til selskaper som Asustek, BenQ, Compal Electronics, High Tech Computer, Quanta Computer og Elektrobit.

Maskinene har ennå ikke kommet på markedet, men det har begynt å komme små glimt av hva som er i vente.

    Les også:

I sommer viste Mandriva fram en første prototyp av en Linux-distribusjon med KDE, installert og kjørende på en MID fra Intel. Systemet ble demonstrert under aKademy 2007-konferansen.

- Den nye Intel MID-plattformen er passer perfekt til Mandriva mobile Flash, teknologi, sier David Barth, visepresident for teknikk i Mandriva, i en pressemelding. Flash-løsningen gjør det i dag mulig å kjøres en komplett Mandriva Linux-installasjon fra en USB-minnepinne.

I pressemeldingen vises det til disse uoffisielle videoopptakene. Selv om videoene er utydelige, demonstrerer de tydelig en MID med en 3D-basert Mandriva-desktop som benytter effekter fra løsningene Metisse og Compiz. Blant annet demonstreres eet webkamera og støtten for berøringsskjermen. Dessuten viser et opptak at spillet OpenArena, som er basert på Quake 3-motoren, fint kan kjøres på enhetene.

- Det å porte Flash til Intel MID var raskt og enkelt gjort, takket være Mandrivas auto-konfigurasjonsmodul for maskinvare. Vi setter også pris på innsatsen fra Intel-teknikerne som har sikret at de ulike enhetene i denne plattformen alle sammen er Linux-kompatible, sier Olivier Blin, sjefarkitektekt i Mandriva.

Også KDE-prosjektet synes MID-plattformen er interessant.

- MID åpner en ny retning for utvikling av KDE-applikasjoner. Vi starter med å tilpasse eksisterende KDE-applikasjoner som Marble, som er et grafisk kart- og navigasjonsprogram, for nye mobile brukerprofiler, sier Helio Chissini de Castro, som er latinamerikansk kontaktperson for KDE-prosjektet og Mandriva-utvikler.

- Skjermstøttelsen og berøringsfunksjonaliteten til MID-enhetene oppfordrer også utviklere til å nyskape med nye interaksjonsmetoder, slik som den nye multidokumentleseren oKular i KDE4, sier han i en pressemelding.