UTVIKLING

Tilpasser mobil IE11 til virkeligheten

Microsoft lover langt bedre støtte for iPhone-tilpassede mobilsider.

Nettstedet Answers.com vist med en iPhone med iOS 7 (t.v.), med dagens Windows Phone 8.1 (midten) og med Windows Phone 8.1 Update (t.h.).
Nettstedet Answers.com vist med en iPhone med iOS 7 (t.v.), med dagens Windows Phone 8.1 (midten) og med Windows Phone 8.1 Update (t.h.). Bilde: Microsoft
1. aug. 2014 - 09:42

Mange av mobilutgavene av websider og -applikasjoner har blitt utviklet mens WebKit-baserte nettlesere var totalt dominerende i smartmobiler og nettbrett. Dette har ført til at mange av disse sidene ble utviklet spesifikt for WebKit-motoren. I mange tilfeller utnytter sidene eksperimentell funksjonalitet i WebKit i stedet for å følge webstandardene. Dette gjør at websidene og -applikasjonene ikke fungerer like godt i mobilnettlesere som ikke er basert på WebKit (eller avleggeren Blink).

Særlig to nettlesere rammes av dette. Det ene er Firefox, både for Android og Firefox OS, og Internet Explorer. Begge bruker andre renderingmotorer enn WebKit.

Microsoft har tidligere kommet med en klagesang om dette, uten at så veldig mange felte tårer, fordi selskapet tjente grovt på en tilsvarende situasjon da selskapets egen nettleser var den dominerende. Men dagens situasjonen berører ikke bare Microsoft og selskapets Windows Phone-kunder, så også andre har delt selskapets bekymring. Men lite har skjedd.

Microsoft ser nå ut til å ha innsett at webutviklerne ikke kommer til å tilpasse mobilwebsidene til mobilutgaven av IE med det første, så i stedet for bare å fortsette å klage, har selskapet tilpasset Internet Explorer 11 for Windows Phone 8.1 til virkeligheten.

– Vi strebet mot en webopplevelse for IE-brukere som er i samsvar med det som er tilgjengelig på iOS- og Android-enheter – selv der hvor det betyr at vi må legge til ikke-standard webplattformfunksjoner. Vi mener at dette er en mer pragmatisk tilnærming for å dagens mindre-standardiserte mobile web, skriver Adrian Bateman og Frank Olivier i Microsofts IE-team, i et blogginnlegg.

I blogginnlegget nevnes det fem hovedkategorier av feil som forårsaker at mange websider ser mindre bra ut i mobilutgaven av IE.

Den kanskje viktigste er at nettstedene ikke gjenkjenner IE som mobilnettleser og viser den vanlige, desktop-tilpassede utgaven i stedet. I tillegg er det mange mobilsider som bruker eldre, webkit-prefikset funksjonalitet som senere har blitt erstattet av standarder. Det brukes dessuten webkit-prefikset funksjonalitet hvor det ennå ikke finnes noen standard.

I tillegg mangler mobilutgaven av IE en del funksjonalitet som støttes av i alle fall mobilutgavene av Safari og Chrome. Webutviklerne har ikke sørget for at tilby en elegant reserveløsning for nettlesere som ikke støtter denne funksjonaliteten. I stedet feiler det hele ofte på en stygg måte.

Den siste kategorien er interoperabilitetsfeil og forskjeller mellom hvordan ting er implementert i IE og de dominerende nettleserne.

IE-teamet til Microsoft skal nå ha fikset hundrevis av slike problemer i den kommende Windows Phone 8.1 Update.

Blant annet har Microsoft endret User Agent-strengen som blant annet brukes av nettsteder til å gjenkjenne nettsteder, slik at flere nettsteder vil forstå at det dreier seg om en mobilnettleser. Det er ikke oppgitt, men betyr sannsynligvis at navnet på andre nettlesere/nettlesermotorer er oppgitt i User Agent-strengen. IE-teamet opplyser at dette egentlig er en uheldig trend, men at også de fleste andre nettleserleverandører gjør og at den bidrar til at mer mobiltilpasset innhold bli vist i den oppdaterte IE11-utgaven.

Microsoft anbefaler derimot at nettsteder tar i bruk responsiv design som tilpasses egenskapene til den enkelte enhet. Dersom man likevel velger å tilby en egen mobilutgave, så bør man se etter delstrengen «mobile» i User Agent-strengen.

I blogginnlegget til Microsoft beskriver selskapet også hvordan en del andre typer problemer har blitt løst i den oppdaterte IE11-utgaven, samt hva webutviklere bør gjøre for å forbedre brukeropplevelsen for brukere av mobilnettlesere som ikke er WebKit-baserte, ved å gjøre den mobile weben åpen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.