BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilpasser Ubuntu for lettere virtualisering

Canonical har lansert en strippet utgave Ubuntu Linux for kjøring i virtuelle maskiner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. sep. 2007 - 12:14

Ubuntu Linux er normalt et ganske omfattende operativsystem. Det inkluderer drivere til en mengde maskinvare og har mye funksjonalitet som bare benyttes i spesielle tilfeller. Alt dette krever mye ressurser i form av både lagringsplass og regnekraft.

I går kunngjorde Canonical, selskapet som er Ubuntu-prosjektets kommersielle sponsor, at en JeOS-utgave (Just Enough Operating System) av Ubuntu nå er tilgjengelig. Et JeOS (uttales som «juice" på engelsk), er en strippet utgave av et operativsystem som er spesielt konfigurert for det som kalles «virtual appliances», det vil si ferdiginstallerte og konfigurerte virtuelle systemer. Disse er gjerne laget for å utføre én eller noen få konkrete oppgaver, som kan kjøres i en virtuell maskin.

Ubuntu JeOS Edition skal ha en robust kjerne som er optimalisert for virtualisering. Den skal også være spesielt tilpasset for å bli brukt sammen med VMwares nyeste virtualiseringsprodukter. Støtte for andre virtualiseringsplattformer vil bli lagt til dersom det er etterspørsel etter dette.

    Les også:

Til vnunet.com forteller toppsjef i Canonical, Mark Shuttleworth, at Ubuntu vil la programvareutviklere sertifisere og pakke sine applikasjoner med Ubuntu JeOS. Dette skal koste inntil 35.000 dollar per pakkede applikasjoner, og skal inkludere gratis oppdateringer av operativsystemet.

Ubuntu vil dessuten tilby en liste over de virtuelle applikasjonssystemene og lenke til de som blir tilbudt gratis.

VMware tilbyr allerede en mengde slike systemer på denne siden. Men de er ikke nødvendigvis basert på Ubuntu JeOS Edition.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.