BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilsidesetter kundens valg

Microsofts Internet Explorer 4.0 vekker bekymring når det gjelder teknologiens påvirkning på internettmarkedet og programvaregigantenes antitrust-avtale.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juli 1997 - 14:21

Ifølge InfoWorld Electric er det integrasjonen av IE 4.0 med den neste generasjonen av Windows, kjent under kodenavnet Memphis, som er problemet. Nettleseren vil her fungere som et grensesnitt for operativsystemet og lar brukerne enkelt hoppe mellom nettsteder og filer på sine harddisker.

Gary Reback, en advokat som har representert klienter i rettslige oppgjør mot Microsoft, holdt for noen uker siden en demonstrasjon med den første betautgaven av IE 4.0 ved Berkeley universitetet i California, hvor han demonstrerte måter nettleseren kunne hindre bruk av andre konkurrende produkter.

- Jeg installerte Netscape Navigator som min foretrukne nettleser, sier Reback til InfoWorld Electric. - Så, mens jeg jobbet med tekstbehandling, ønsket jeg å gå til et nettsted. Jeg skriver inn URL-en og den åpnes via Internet Explorer!

- Ingen andre enn en monopolist skal kunne ha muligheten til å kynisk tilsidesette kundens valg, fortsetter han.

Netscape, som tidligere har vært representert av Reback, har bedt Calfornias senator, Barbara Boxer, om å gripe inn i dette antitrustspørsmålet. Ifølge The Wall Street Journal skal hun ha skrevet et brev til Federal Trade Commission (FTC) og bedt dem om å overvåke Microsoft. Tre andre senatorer har allerede bedt FTC om å gjøre noe.

Microsoft på sin side insisterer på at de har fulgt antitrust-avtalen.

Det skal også settes igang antitrust-etterforskning fra statsadvokatene i Massachusetts og Texas.

- Microsofts sammenknytning av Explorer og Windows kan bli sett på som monopolistisk siden Windows leveres med de aller fleste PC-ene som selges, sier en anonym kilde med tilknytning til etterforskningen i Texas, til InfoWorld Electric.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.