JUSS OG SAMFUNN

Tilspisser forholdet til Russland

Jonas Gahr Støre frykter Telenor-saken kan gi alvorlige konsekvenser.

25. mars 2009 - 08:45

Telenors aksjer i det russiske mobilselskapet VimpelCom er tatt i arrest etter en avgjørelse fra en domstol i den sibirske byen Omsk. Telenor frykter at aksjer for 11-12 milliarder kroner vil komme til å bli tvangssolgt før saken er avgjort i rettssystemet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er nå i diskusjoner med utenriksminister Sergej Lavrov, men de ser ikke ut til å komme til enighet.

Lavrov lover ingen støtte til Norge og Telenor i striden med ALfa Group, skriver Aftenposten.

Støre legger ikke skjul på at et negativt utfall av Telenor-saken kan få alvorlige konsekvenser for det bilaterale forholdet til Russland.

- Dette er en stor og alvorlig sak i forholdet mellom Norge og Russland. En negativ utvikling vil ikke ha positiv virkning på vårt forhold til Russland, sier Støre til Aftenposten.

Det negative utfallet av Telenor-saken kan også få alvorlige ringevirkninger for hele det russiske finansmarkedet. Nyheten om den siste utviklingen førte til at verdiene på Moskva-børsen raste. VimpelCom var på det meste ned over 10 prosent.

Fakta om Telenors russiske mobilinvesteringer

  • Torsdag 12. mars ble det kjent at Telenors aksjer i VimpelCom blitt tatt i arrest etter en avgjørelse fra en domstol i den sibirske byen Omsk.
  • Telenor eier 33,6 prosent av aksjene i det russiske mobilselskapet. Eierandelen ble sikret i 2007.
  • Siden har investeringen skapt mye trøbbel for Telenor. Og vanskene startet da VimpelCom kjøpte mobiloperatøren URS/Wellcom i Ukraina.
  • For mot Telenors vilje drev en annen hovedaksjonærer i VimpelCom, russiske Altimo, gjennom oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren.
  • Telenor mente prisen for kjøpet var for høy og forretningsideen for dårlig, men greide ikke å hindre oppkjøpet. VimpelCom sikret seg den lille ukrainske mobiloperatøren.
  • Altimo mente at Telenor gjennom sine handlinger forsinket oppkjøpet av URS/Wellcom med omkring ett år og gikk til milliardsøksmål mot Telenor. Bak Altimo står den russiske milliardæren Mikhail Friedmans Alfa Group.
  • I april i fjor ble Telenor saksøkt av det ukjente selskapet Farimex for 3,8 milliarder dollar. Farimex er registrert på De Britiske Jomfruøyene og hevder å eie 0,002 prosent av VimpelComs aksjer. Telenor mener det er nære forbindelser mellom Farimex og Mikhail Fridman.
  • I søksmålet mente Farimex at Telenor hadde skadet inntjeningen til VimpelCom, fordi Telenor motsatte seg kjøpet av det ukrainsk mobilselskapet URS/Wellcom i Ukraina. Telenor har hele tiden avvist søksmålet som grunnløst.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.