Tiltalt av Økokrim

Tidligere Fast-topper tiltalt for regnskapsjuks og markedsmanipulasjon.

Tiltalt av Økokrim
Tidligere toppsjef i IT-selskapet Fast, som i 2008 ble solgt til Microsoft, er tiltalt for brudd på regnskapsloven og for markedsmanipulasjon. Bilde: Marius Jørgenrud

Tidligere Fast Search and Transfer-sjef John Markus Lervik er sammen med tidligere salgsdirektør i selskapet er tiltalt av brudd på regnskapsloven og for markedsmanipulasjon. Det melder Økokrim i en pressemelding fredag.

Tidligere toppsjef i Fast, John Markus Lervik, er sammen med selskapets tidligere salgsdirektør tiltalt for brudd på regnskapsloven  og for markedsmanipulasjon.
Tidligere toppsjef i Fast, John Markus Lervik, er sammen med selskapets tidligere salgsdirektør tiltalt for brudd på regnskapsloven og for markedsmanipulasjon.

– Vi mener det er inntektsført en kontrakt med australske Telstra på 80 millioner kroner som det ikke var grunnlag for, noe som er et regnskapslovbrudd, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i en kommentar til digi.no. Kontrakten, som Økokrim mener ikke var reell, ble også ført i regnskapet for fjerde kvartal 2006, og dermed offentliggjort til investorene. Dermed blir de to tidligere Fast-lederne også tiltalt for å ha manipulert markedet.

I 2010 ble Fast ilagt en bot på fire millioner kroner som følge av saken. Dette forelegget ble vedtatt av selskapet.

I 2008 kjøpte Microsoft opp Fast Search & Transfer, og selskapet skal ha samarbeidet med Økokrim om etterforskningen. Den tidligere salgsdirektøren og toppsjefen i selskapet har vært under etterforskning i over to år.

– Det som har tatt tid er at vi har vært avhengige av bistand fra myndighetene i USA og Australia. Dette har tatt lang tid, sier Thorsen til digi.no når vi spør hvorfor det har tatt så lang tid.

– Men nå er sakskomplekset endelig avgjort, sier Økokrims statsadvokat som forteller at de to tidligere lederne er informert om tiltalebeslutningen.

Dersom de blir kjent skyldig risikerer de seks års fengsel, som er den teoretiske strafferammen for denne type forbrytelser.

Det har ikke lyktes digi.no å komme i kontakt med John Markus Lervik fredag men NTB har snakket med den tidligere sjefens advokat.

Til NTB svarer hans advokater, Else Bugge Fougner og Rolf Chr Trolle Andersen i Advokatfirmaet Hjort DA, at det det ikke er grunnlag for tiltale.

– Vi har nøye gjennomgått bevismaterialet i saken, inkludert de vitneavhørene som er foretatt. Vi mener at det ikke foreligger forhold som John Markus Lervik kan bebreides for. At han var konsernsjef, kan ikke være tilstrekkelig til at han kan holdes strafferettslig ansvarlig for regnskapsfeil som ble begått i FAST, sier de to til nyhetsbyrået.

    Les også:

Les mer om: