Tim Berners-Lee er skuffet over IE

Web-oppfinneren er skuffet over manglende støtte for en viktig webkomponent i Internet Explorer.

Web-oppfinneren Tim Berners-Lee er skuffet over at Internet Explorer ikke støtter Scaleable Vector Graphics (SVG).
Web-oppfinneren Tim Berners-Lee er skuffet over at Internet Explorer ikke støtter Scaleable Vector Graphics (SVG).

Web-oppfinneren er skuffet over manglende støtte for en viktig webkomponent i Internet Explorer.

Tim Berners-Lee er oppfinneren av World Wide Web, og han er ikke en person som liker å uttale preferanser for en nettleser over en annen.

Nå gjør han det likevel, fordi han er skuffet over manglende støtte for en viktig komponent i en av nettleserne: Scaleable Vector Graphics (SVG).

SVG er en XML-spesifikasjon og et filformat som beskriver en todimmensjonal vektorgrafikk. Bilder i dette formatet kan skaleres opp og ned i størrelse uten at de blir kornete og uskarpe i forskjellige størrelser, slik det blir med bitmap-bilder. SVG-formatet brukes blant annet i kart på websider.

- Hvis du ser på nettleserne, så ser du at de fleste av de støtter Scaleable Vector Graphics, sier Tim Berners-Lee til Associated Press.

Han sier ikke rett ut at det er Internet Explorer han sikter til, men det er likevel ikke til å misforstå.

Firefox, Safari, Chrome og Opera støtter SVG, og dette var en av svakhetene som journalist Harald Brombach i digi.no påpekte i sin kommentar om Internet Explorer 8:

Det loves langt bedre støtte for de viktigste webstandardene, selv om støtte for W3C-standarden for vektorgrafikk, SVG, fortsatt er helt fraværende. Alle andre moderne nettlesere støter SVG, men IE ber brukeren om å laste ned en plugin fra Adobe. Dette hadde ikke vært noe stort problem dersom ikke Adobe hadde besluttet å trekke tilbake pluginen fra og med begynnelsen av 2009.

Det betyr ikke at Internet Explorer ikke støtter vektorgrafikk, men dette er begrenset til VML, Microsofts eget format, som først og fremst støttes av andre Microsoft-produkter

Brombach konkluderte forøvrig med at Internet Explorer 8 var et stort skritt i riktig retning, selv om det å droppe SVG-støtte fremstår som et bevisst valg fra Microsofts side.

- SVG-støtte er noe som vi har vurdert en stund. Vi annerkjenner etterspørselen for vektorgrafikk blant webutviklere, og forstår at dette er et høyt prioritert krav, skriver Microsoft i en uttalelse.

World Wide Web Consortium anbefalte SVG så tidlig som i 2001, men det er fortsatt usikkert om Microsoft kommer til å støtte den eller om de fortsatt vil gå for sin egen løsning.

SVG-støtte er forøvrig også endel av Acid3-testen, som for mange er den viktigste testen på hvor godt nettlesere støtter åpne webstandarder.

    Les også:

Til toppen