STEVE JOBS

Tim Cook: – Apple ville ikke ha eksistert uten innvandring

Apple-sjef Tim Cook trekker fram at uten innvandring til USA fra Syria, ville Steve Jobs aldri ha blitt født.
Apple-sjef Tim Cook trekker fram at uten innvandring til USA fra Syria, ville Steve Jobs aldri ha blitt født. Bilde: Marcio Jose Sanchez
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. jan. 2017 - 09:46

Mange av de store, amerikanske teknologiselskapene har åpent gått ut og kritisert det midlertidige innreiseforbudet som Trump-administrasjonen har innført for personer fra en rekke land hvor majoriteten av befolkningen er muslimer.

Felles for mange av de store teknologiselskapene er at de har ansatte som opprinnelig kommer fra de berørte landene, men som jobber i USA. En rekke av disse personene er berørt av innreiseforbudet. De som befinner seg i andre land, kommer ikke inn i USA igjen. Og de som fortsatt er i USA, kan ikke reise ut uten å leve i frykt for at de ikke kommer inn igjen. 

I tillegg til å protestere, har flere av selskapene allerede satt av millionbeløp til støtte for ansatte og andre som er berørt av innreiseforbudet. Blant annet tilbyr Airbnb, i samarbeid med andre, gratis bosted til flyktninger og andre som skulle ha dratt til USA, men som ikke kommer videre. 

Apple

Nesten alle amerikanere er enten innvandrere eller etterkommere av innvandrere, mange også fra de landene som er berørt. Det gjelder ikke minst en av de mest kjente personene i den amerikanske IT-industri, Steve Jobs, som var sønn av en syrisk, ikke-praktiserende muslimsk innvandrer.

Abdul Fattah Jandali, som studerte i USA, fikk barn med en katolsk kvinne, tysk-sveitsiske Joanne Carole Schieble. Men Steve Jobs ble adoptert bort rett etter fødselen til et amerikansk ektepar, Paul og Clara Jobs. Britiske Macworld har en lengre artikkel om dette.

I et brev til de ansatte, som er gjengitt av blant annet Realtime Politics, skriver Apple-sjef Tim Cook at Apple har stor tro på viktigheten av innvandring, både for selskapets del og for USA. 

– Apple ville ikke ha eksistert uten innvandring, eller eldre å blomstre og innovere som vi gjør, skriver Cook. 

Listen over amerikanske teknologiselskaper som har reagert på Trump-administrasjonens midlertidige innreiseforbud – som for noen kan gjelde i opptil 120 dager  – inkluderer Alphabet, Amazon, Ebay, Facebook, IBM, Microsoft, Netflix, Salesforce.com, Slack, Tesla, Twitter, Uber og flere andre. Relativ oppdaterte oversikter med sitater finnes hos både Washington Post og Wall Street Journal

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.