BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tim Cook erklærer at pc-ens tid er over

Mener svært mange vil velge Apples nye iPad Pro i stedet.

Hva viser Apples toppsjef Tim Cook og kollegene hans frem i kveld?
Hva viser Apples toppsjef Tim Cook og kollegene hans frem i kveld? Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. nov. 2015 - 10:17

Apple-sjef Tim Cook har enorm tro på at nye iPad Pro, som kommer i salg i en rekke land i dag, vil vitalisere det som det siste året har vært et nettbrettmarked i fritt fall. Svært mange av nettbrett-eierne tilsynelatende kommet til at de ikke trenger noe nytt nettbrett med det første. Det de har, det duger en stund til. Det samme har vært tilfellet i pc-markedet i flere år.

Ingen erstatter

For noen år siden var svært mange overbeviste om at nettbrettet ville erstatte pc-en, så ser vi i dag at dette ikke egentlig har skjedd. Nettbrett er primært et supplement til pc-en, ikke en erstatter. Nettbrettet handler mest om konsumering av innhold, i langt mindre grad om å skape det.

Men det er dette inntrykket Apple med Tim Cook i spissen nå ønsker å rykke opp med roten. «Storslåtte» iPad Pro, som Apple kaller den, markedsføres av Apple som det nye verktøyet for kreative yrkesutøvere, som arkitekter, kunstnere, ingeniører og designere. Det er ikke et forbrukerprodukt, noe prisen på mellom 9000 og 12 000 kroner tydelig forteller. I tillegg kommer pennen og tastaturet.

Men det er likevel et nettbrett.

Ballmer: – Bare Microsoft kan gi Apple skikkelig konkurranse 

Hvorfor kjøpe en pc?

I et intervju med The Telegraph mer enn antyder Cook at iPad Pro utgjør nok en spiker i kisten til pc-en, kanskje til og med en av de siste.

– Ja, iPad Pro er en erstatter for bærbare eller stasjonære pc-er for mange, mange mennesker. De vil begynne å bruke det og konkludere med at de ikke trenger noe annet, bortsett fra telefonene sine, sier han.

– Jeg mener at dersom du ser på en pc, hvorfor ville du kjøpe en lenger? Nei virkelig, hvorfor ville du kjøpe en?, spør Cook.

Det er verdt å merke seg at Cook sier dette bare kort tid etter at Apple opplyste at Mac-salget var rekordhøyt forrige kvartal, mens iPad-salget falt med 20 prosent.

Apple iPad Pro
Pennen, som Apple kaller for Pencil, skal bidra til å gjøre iPad Pro til et verktøy for kreative fagfolk. Likevel er pennen tilleggsutstyr. Bilde: Apple
 

Men i intervjuet med The Telegraph antyder Cook at nedgangen i iPad-salget dels skyldes at større iPhone-modeller har ført til lavere etterspørsel etter særlig iPad Mini. Cook tror likevel ikke at etterspørselen etter det vesle nettbrettet vil forsvinne helt.

– Men jeg mener dette helt klart har skapt noe kannibalisering – noe vi visste ville oppstå. Men vi bruker egentlig ikke tid på å bekymre oss over det. Fordi så lenge vi kannibaliserer oss selv, er det greit.

Bakgrunn: Apple slo rekord igjen 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.