RESULTATERFINANS

Tim Cook får milliarder av Apple

Aksjepakke binder toppsjefen til selskapet i ti år.

29. aug. 2011 - 09:42

Steve Jobs' arvtaker som toppsjef i Apple, Tim Cook, har fått en million grunner til å beholde stillingen i minst ti år.

I en offisiell melding til USAs finanstilsyn SEC (Securities and Exchange Commission) avgitt fredag, fremgår det at Apple-styret har gitt Cook én million aksjer i selskapet.

Forutsetningen er at Cook forblir ansatt i Apple i årene som kommer. Halvparten utløses den 24. august 2016, altså etter fem år i lederstolen. Resten kan han fritt disponere etter ytterligere fem år ved roret, samme dato i 2021.

Verdien på aksjene er i skrivende stund drøyt 383 millioner dollar, eller to milliarder norske kroner.

Kompensasjonen er ment både som et lojalitetsprogram og som en sterk oppfordring til å fortsette arbeidet med å øke selskapets markedsverdi.

Store sko å fylle

Cook har en lang vei å gå for å kunne overgå den utrolige veksten i markedsverdi som Apple har opplevd under Jobs' ledelse. Siden 2001 har aksjekursen gått fra knappe 9,29 dollar til nå 383,58 dollar. Veksten tilsvarer over 4.000 prosent.

Det fremgår ikke om Cook fremover må nøye seg med ordinær grunnlønn på én dollar årlig, slik forgjengeren Steve Jobs gjorde.

Som nestkommanderende under Jobs, mottok Tim Cook i 2010 lønn, bonuser og aksjeopsjoner for til sammen 59 millioner dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.