TELE-KOMMUNIKASJON

Tim Cook i samtale med China Mobile

Nyheten ga Apple-aksjen et lite puff oppover.

Apple-sjef Tim Cook skulle gjerne hatt muligheten til å selge iPhone til de 700 millioner kundene til China Mobile.
Apple-sjef Tim Cook skulle gjerne hatt muligheten til å selge iPhone til de 700 millioner kundene til China Mobile.

Under sitt andre Kina-besøk på ti måneder har Apple-sjef Tim Cook hatt samtaler med president Xi Guohua i mobiloperatøren China Mobile, verdens – og Kinas – største.

Samtalene betraktes som et signal på et mulig samarbeid mellom Apple og China Mobile.

Apple-aksjen la på seg 1,27 prosent da nyheten ble kjent.

3G-nettet til China Mobile følger en egen kinesisk teknologistandard som iPhone ikke har støtte for. Et vilkår for at Apple skal kunne selge iPhone til China Mobile-abonnenter er at Apple får tilgang til denne spesielle standarden, og at det inngås en forretningsavtale med China Mobile som motiverer begge til å markedsføre iPhone. Sonderinger mellom de to selskapene har pågått i mange år, men verken det teknologiske eller det forretningsmessige er blitt løst.

I dag samarbeider Apple med to mindre kinesiske mobiloperatører, henholdsvis China Unicom og China Telecom. China Mobile har over 64 prosent av det kinesiske markedet, og flere abonnenter enn Apples to partnere til sammen. Et samarbeid med China Mobile kunne følgelig doblet det potensielle iPhone-markedet i Kina, og gitt tilgang til 700 millioner mulige kunder.

Xi Guohua er født i Shanghai i 1951. Den offisielle biografien hans på China Vitae viser at han fra 1977 klatret oppover både i det kinesiske telekombyråkratiet og i partiapparatet. Fra 2001 til 2011 var han visestatsråd for industri og informasjonsteknologi. Han var varamedlem av sentralkomiteen i Kinas kommunistiske parti fra 2002 til 2007, og fullverdig medlem fra 2007 til 2012.

Som kjent ble den kinesiske topplederkabalen lagt på nytt i fjor høst. Xi Guohua mistet plassen sin i sentralkomiteen, men beholdt stillingene som toppsjef og øverste partisekretær i statseide China Network Communications Group Corporation, en tilbyder av fasttelefoni og bredbånd.

I forbindelse med den nye lederkabalen fikk Xi Guohua to nye og viktige verv. I 2011, samtidig som han sluttet som visestatsråd, ble han utnevnt til nestleder for det statlige informasjonskontoret for Internett, hvis oppgave er å håndheve den statlige nettsensuren og annen internettregulering. I mars i fjor ble han tildelt stillingen som president i China Mobile.

Under sitt besøk i Kina har Tim Cook hatt samtaler flere andre ledere i kinesisk politikk og næringsliv, blant dem statsråd Miao Wei i departementet for industri og informasjonsteknologi, og toppledere i Apples største kinesiske mobilpartner i dag, China Unicom.

Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua publiserte i går et intervju med Tim Cook. Her forteller Cook at han er overbevist om at Kina vil vokse fra å være Apples nest største markedet (etter USA) til å bli det absolutt største. Cook åpnet for at Apple en gang lanserer nye produkter i Kina heller enn i USA. Han omtalte de tre mobiloperatørene China Mobile, China Telecom og China Unicom i rosende vendinger, men oppga ingen detaljer om sine samtaler med kinesiske ledere.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.