Tim Cook tilbake i Kina

Apple taper terreng i verdens største marked.

Tim Cook tilbake i Kina
Apple-sjef Tim Cook og statsråd Miao Wei i departementet for industri og informasjonsteknologi, fotografert under samtaler i Beijing i går. Bilde: Xinhua

Apple-sjef Tim Cook er i Kina igjen, for andre gang på ti måneder.

I slutten av mars i fjor skulle han blant annet bidra til å ordne opp i dårlige arbeidsforhold ved Foxconn-fabrikker – se Apple-sjef besøkte omstridt fabrikk – og ha samtaler med politiske ledere.

Overfor nyhetsbyråene har Apple bekreftet at Cook skal igjen ha møter med politiske ledere, blant dem statsråd Miao Wei i departementet for industri og informasjonsteknologi.

Apple vil ikke bekrefte om Cook skal treffe representanter for China Mobile, Kinas største mobiloperatør. Apple og China Mobile skal ha forhandlet i fire år om et mulig samarbeid rundt iPhone. Uenighet om teknologi – China Mobile har et 3G-nett basert på en særegen kinesisk standard – og om forretningsmodell. I dag selges iPhone gjennom et samarbeid mellom Apple og henholdsvis Chine Unicom og China Telecom, som til sammen har halvparten så mange abonnenter som China Mobile.

iPhone selges også gjennom Apples sju utsalgssteder (tallet omfatter ikke fire utsalgssteder i Hongkong): Det betraktes som noe i underkant av det som trengs for å dekke et land med nærmere 300 millioner mobilbrukere.

Ifølge IDC taper Apple terreng i Kina: iPhone har falt fra 4. til 6. plass i oversikten over de mest solgte smartmobilene i landet. Kina antas å stå for 15 prosent av Apples samlede omsetning.

Les mer om: