Time Warner endelig kvitt AOL

Symbolet på dotcom-galskapen overlever, men lyspunktene er få og utsiktene små.

Time Warner endelig kvitt AOL

Symbolet på dotcom-galskapen overlever, men lyspunktene er få og utsiktene små.

Fra i dag er America Online – AOL – igjen et uavhengig selskap, slik det var i 2001 da det brukte 147 milliarder dollar i oppblåste aksjeverdier på å kjøpe mediekjempen Time Warner.

I 2001 ble kjøpet betraktet som symbolet på en ny æra, der gamle og etablerte mediebedrifter ble overtatt av de nye nettselskapene. Etter noen år ble AOLs overtakelse av Time Warner symbolet på dotcom-galskapens oppblåste sandslott. Det sammenslåtte konsernets børsverdi var på et tidspunkt 280 milliarder dollar. I 2004 var det redusert til 84 milliarder dollar.

Time Warner-ledelsen har ordnet fristillelsen slik at AOL framstår gjeldfri og lønnsom, med en børsverdi på rundt 2,5 milliarder dollar. Hvor lenge disse positive egenskapene kan opprettholdes, er noe usikkert. I tredje kvartal hadde AOL en omsetning på 777 millioner dollar, 23 prosent lavere enn i samme kvartal i 2008. Driftsoverskuddet var halvert til 134 millioner dollar.

Forretningsmodellen er antikvarisk: Størstedelen av inntektene – 332 millioner dollar i tredje kvartal – kommer fra abonnenter som betaler for oppringt tilkopling til Internett. Det er langt igjen før annonseinntektene til engadget.com og andre tjenester kan kompensere for at stadig flere velger moderne bredbånd framfor analogt modem.

Time Warner har blant annet sørget for at det lønnsomme fellestiltaket, kjendisstedet tmz.com, tilfaller dem.

    Les også:

Til toppen