JUSS OG SAMFUNN

Tingretten godtar hackede kryptomeldinger som bevis

Oslo tingrett mener bruk av meldinger hacket ut av det krypterte systemet Enrochat kan brukes som bevis i narkotikarettssaker.

Oslo tingrett mener meldinger som er hacket ut av det krypterte systemet Enrochat kan brukes som bevis.
Oslo tingrett mener meldinger som er hacket ut av det krypterte systemet Enrochat kan brukes som bevis. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
4. nov. 2021 - 09:48

Nettopp denne typen bevis står sentralt i en stor narkotikasak som skal opp i Oslo tingrett i februar, skriver Rett24.

De tre tiltalte i saken ble fanget opp av fransk politi via det krypterte sambandet Enrochat. Ved å hacke systemet har lovens lange arm i Frankrike kunnet laste ned all kommunikasjon på nettverket, som omfatter totalt 32.477 brukere i 121 land.

Forsvarer Marius Dietrichson har bedt om at meldingene avskjæres som ulovlig innhentet. I Oslo tingrett har han fremholdt at det vil være «i strid med grunnleggende norske verdier å tillate bevis som er innhentet ved et uhjemlet og straffbart datainnbrudd i brukertelefonene».

Påtalemyndigheten har på sin side vist til at avlyttingen var godkjent av franske myndigheter og at Enrochat brukes av kriminelle for å unngå etterforskning. Det støtter tingretten, som mener det ikke vil «stride mot norske verdier» å tillate beviset ført.

«Tvert imot vil avskjæring av beviset, når beviset er innhentet legalt i et land som bygger på samme rettsstatsprinsipper og menneskerettighetsforståelse som Norge, heller stride mot den allmenne rettferdighetsfølelsen», skriver tingretten.

En sikkerhetsforsker greide nylig å knekke et stort antall trådløse nettverk.
Les også

Slik hacket han flere tusen private wifi-nett med enkle metoder

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.