JUSS OG SAMFUNN

Tingretten: Hacker-siktet kan ikke utleveres til USA

 

FBI ønsker en russisk mann utlevert fra Norge, mistenkt og siktet for angivelig å være involvert i spredning av skadevaren Citadel. Tingretten avslo.
FBI ønsker en russisk mann utlevert fra Norge, mistenkt og siktet for angivelig å være involvert i spredning av skadevaren Citadel. Tingretten avslo.
27. apr. 2015 - 09:59

Tingretten mener at bevisene er så dårlige at de ikke kan utlevere mannen til USA, skriver Aftenposten.

Mannen i 20-årene er en russisk utvikler som for et drøyt år siden bosatte seg i Østfold, i forbindelse med jobb for en norsk teknologibedrift. I oktober i fjor ble han pågrepet. Kripos arresterte og siktet mannen for datakriminalitet på bakgrunn av FBIs siktelse. Selv nekter han straffskyld.

FBI har flere jern i ilden: Utlover tidenes dusør for å pågripe beryktet hacker

Botnett

FBI hevder at russeren har tilknytning til skadevaren Citadel, en variant av banktrojaneren og botnettet Zeus, som blir brukt av kriminelle til å styre og misbruke store mengder infiserte datamaskiner.

Zeus har vært utviklet og solgt i underverden som en tjeneste siden 2007. Millioner av pc-er er rammet og det finnes etter hvert utallige versjoner av skadevaren, inkludert varianter som har vært skreddersydd mot Norge og Norden.

Mer om Citadel: Microsoft halshogde tusen botnett

Den siktede har ifølge amerikansk etterretning distribuert et 50-talls filer brukt til infeksjon av den ondsinnede programvaren. Sporene leder til russerens IP-adresse i Norge, samt i Ukraina der han tidligere jobbet.

Anker

Professor Josef Noll som vitnet i retten, mente det var sannsynlig at dette kunne skyldes at den siktedes pc var infisert. Retten la ifølge Aftenposten også vekt på at en så datakyndig person enkelt kunne skjult sin egen IP-adresse, dersom han virkelig skulle utføre datakrim.

Dermed valgte domstolen å avslå begjæringen om utlevering til USA, da de ikke fant at bevisene ga skjellig grunn til mistanke.

- Dette viser at norsk politi gjør alt FBI ber dem om, nærmest automatisk, sier advokat Frode Sullland som forsvarer russeren, til Aftenposten.

Kripos nekter å kommentere saken av hensyn til utenlandsk etterretning. Etter det avisen erfarer vil saken bli anket.

Europol i aksjon: Har blinket seg ut 100 datakriminelle

Les gjerne: Hackere stakk av med 300 millioner dollar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.