Tips til IT-sikkerhet i juleferien

Jula er høytid for PC-tyverier og infeksjoner med datavirus.

Jula er høytid for PC-tyverier og infeksjoner med datavirus.

Interne tall fra IBM viser at tyveri av bærbare datamaskiner har økt med over 30 prosent i 2005. Mange norske virksomheter kunne unngått problemer med it-sikkerheten, hvis medarbeiderne tok sine forholdsregler mens de er på ferie, heter det i en pressemelding fra IBM.

Etter ferieavviklinger opplever IBM ofte en økning i antall henvendelser fra kunder som ønsker hjelp til utarbeidelse av strategier rundt it-sikkerhet. Årsaken til dette kan være at mange medarbeidere tar med seg sin bærbare datamaskin for å jobbe hjemme eller på hytta i løpet av juleferien og opplever da enten å få den stjålet eller infisert med virus.

Torgeir Daler er nordisk sikkerhetssjef i IBM, og har vært initiativtaker til utarbeidelse av retningslinjene for IBM Nordens sikkerhetsregler. I følge Torgeir Daler kunne mange problemer ha vært unngått ved at virksomhetene blir flinkere til å informere sine medarbeidere om regler og retningslinjer rundt dette.

– Erfaringene viser at selv om en virksomhet har regler for hva medarbeiderne kan bruke den bærbare datamaskinen til, så er det dessverre ikke alltid det overholdes. Selv om ansatte ikke skal koble opp mot usikret, trådløst nettverk, eller tillate at barna bruker virksomhetens maskin til å spille på eller surfe på nettet, så ser vi at dette skjer likevel, forteller Torgeir Daler.

Unngå problemene
– Dette bildet kan og bør de fleste virksomheter gjøre noe med, både av sikkerhets- og økonomiske hensyn. Ved å gjenta disse enkle forholdsreglene vil virksomhetene se en forbedring på de it-sikkerhetsproblemene som ofte oppstår rundt juleferier og andre ferier:

  1. Julen er høysesong for tyver. I løpet av siste året har vi registrert en økning i antall tyveri av bærbare datamaskiner fra hjem og fra biler på over 30 prosent! Tenk derfor på hvordan du oppbevarer den bærbare datamaskinen. Unngå å la den ligge fremme eller lett synlig i bilen og oppbevar den på en forsvarlig måte under reise og når du selv ikke er tilstede.
  2. Sørg for å kryptere data på harddisken på alle firmaets bærbare datamaskiner. Det er verken vanskelig eller særlig dyrt. På den måten unngår man at følsomme opplysninger kommer i gale hender, selv om datamaskinen skulle bli frastjålet.
  3. Før juleferien bør den ansatte ta en backup av alle viktige data på sin datamaskin.
  4. Når medarbeidere kommer tilbake på jobb etter juleferien, bør de IKKE begynne å lese e-post før de har oppdatert antivirus-programmet. Dette gjelder selvsagt også alle sjefer, understreker Torgeir Daler.
Til toppen