Titanic-syndromet slo ut USAs luftfart

Et hovedsystem sviktet, et reservesystem var for lite, og tusener av reisende ble strandet.

11. juni 2007 - 14:44

I tre timer fredag morgen lokal tid var det føderale datasystemet i Atlanta i delstaten Georgia, som prosesserer pilotenes kursplaner over USA nede, skriver Information Week. Reservesystemet i Salt Lake City som har en kontinuerlig oppdatert kopi av systemet, tok straks over, som forutsett.

I løpet av få minutter viste det seg imidlertid at reservesystemet var underdimensjonert i forhold til trafikkmengden. Informasjon som skulle vært overført i sanntid ble hengende igjen, og flygelederne måtte ty til manuelle ordninger. Kursplanene hopet seg opp, og flyene ble stående på bakken.

Systemet håndterer mellom 50.000 og 55.000 innenriksflyvninger hver dag, i tillegg til internasjonale flyvninger over amerikansk territorium.

Mange tusen passasjerer ble sittende fast, i det USAs luftfartsmyndigheter (FÅ) kalte «årets verste dag for de reisende». De store flyplassene opplevde forsinkelser på nærmere tre timer til langt ut på ettermiddagen.

En serie tordenvær i sentrale områder i USA bidro til å forsterke forsinkelsene.

Årsaken til feilen skal undersøkes nærmere.

Da Titanic forliste ble katastrofen skjerpet fordi reservesystemet var underdimensjonert i forhold til hovedsystemet. Dette syndromet fortsetter å slå til, også innen IT.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.