RUSSLAND

Titusenvis av IT-spesialister sier de vil forlate Russland

Migrasjonen i mars blir kalt for den «første bølgen». Det ventes en ny i april.

Tastatur med både latinske og kyrilliske bokstaver.
Tastatur med både latinske og kyrilliske bokstaver. Foto: Colourbox/Kirill Smirnov
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mars 2022 - 11:00

I løpet av de siste ukene er trolig flere titalls tusen IT-spesialiser i ferd med å Russland for å jobbe i andre land. Dette skriver Sergej Plugotarenko, direktør for Russian Association of Electronic Communications (RAEC), en russisk lobbyorganisasjon for IT-bransjen, i en kronikk i russiske nettavisen RBK Trends. Kronikken er også gjengitt på RAECs nettsted. Den har tidligere blitt omtalt av The Register.

I likhet med i mange andre land, har mangel på IT-personell i flere år vært et betydelig problem i Russland. Dette trekkes fram som den faktoren som i størst grad hindrer utviklingen av den digitale økonomien i Russland og landets muligheter til å erstatte importert teknologi. 

Mer enn 50.000

Situasjonen har likevel endret seg kraftig til del verre de siste ukene. RAEC skriver at mellom 50 og 55 tusen IT-spesialister har bestemt seg for å forlate Russland. Tallene skal være innsamlet fra åpne kilder og bransjefellesskap.

Årsaken til utflyttingen forklares med at IT-spesialistene i praksis har valget mellom å forlate Russland og fortsatt kunne jobbe med den infrastrukturen de er vant til, eller å bli i Russland. 

Dette skyldes igjen sanksjonene mot Russland og at mange av de internasjonale IT-gigantene har forlatt landet. 

Migrasjonen i mars har til nå vært så stor at den har fått et eget navn, «Den første bølgen med flytting av IT-spesialister». Men RAEC venter en andre bølge allerede i april, når de litt mindre eventyrlystne ser hvordan det de første har blitt mottatt. 

De mest populære destinasjonene skal være Tyrkia, Emiratene, Armenia og Georgia, samt land i Sørøst-Asia og Baltikum. 

Innfører tiltak

Ifølge lobbyorganisasjonen skal de russiske myndighetene ved departementet for digital utvikling allerede i slutten av februar kommet med tiltak for å stoppe denne flommen, blant annet med støtteordninger til IT-bransjen, ikke minst til selvstendig næringsdrivende IT-konsulenter, som det skal være mange av i Russland. 

Samtidig advarer RAEC om tegn til en økende trend hvor russiske IT-virksomheter flytter ut av landet. Organisasjonen foreslår derfor egne tiltak for å motvirke emigrasjonstrenden blant IT-spesialister, inkludert tiltak som kan bidra til å forenkle rekrutteringen. 

Denne basen på Bolsjevikøya skal fullstendig ha mistet kontakten med nettet etter at forskningssenteret ble angrepet.
Les også

Hackere slettet russisk base fra nettet – de tapte dataene kan være verdt minst 100 millioner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.