BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tivoli: Systemstyring med objekter

- Målet med Tivoli er å tilby en åpen arkitektur for integrert systemstyring. Det krever at alt i Tivoli Management Environment (TME) bygges opp ved hjelp av objekter, sier direktør for Tivoli-laboratoriet i Roma, David Bartlett.

Eirik Rossen
17. okt. 1997 - 16:09

Tivoli Systems Inc. betegner sin ene produktfamilie for TME 10. Tallet refererer til det aktuelle versjonsnummeret. Det forrige versjonsnummeret var 4. Spranget skal illustrere hvor mye nytt det er i familien som Tivoli legger fram i høst, etter en atten måneders integreringsprosess med IBMs SystemView.

- Under betegnelsen TME 10 har vi to typer produkter: Applikasjoner til systemstyring, og verktøy for å bygge slike applikasjoner, sier Bartlett.

- Verktøyene nyttes av tredjepartsleverandører for å lage TME 10-kompatible produkter, for eksempel Cisco og Bay Networks, hvis applikasjoner for å styre nettverkmaskinvare som rutere, huber og svitsjer er TME 10-kompatible.

Det hele hviler på det som i praksis er Tivolis hovedverk: TME 10 Framework. Dette rammeverket er felles for alle applikasjoner i TME 10. Det består av en serie styringsmoduler, formidlere ("brokers") og agenter. Det er bygget opp etter spesifikasjonene til Object Management Group og til Common Object Request Broker Architecture, forkortet til OMG/CORBA. Dette er den objekt- og formidlingsteknologien som IBM, Sun, Netscape og mange andre vil forfremme fra formell til de facto standard, i strid med Microsofts ønske om samling rundt den Windows-baserte COM-modellen.

Objekter nyttes i TME 10 for blant annet å samle informasjon fra ulike plattformer og presentere denne informasjonen i et felles format og med felles behandlingsmetoder til resten av systemet. Det betyr for eksempel at en NT-server, en Unix-maskin og en Cisco-ruter fanges opp i et felles styringssystem. Tivoli kaller dette for distribuert objekt teknologi. TME 10-objekter spres over hele nettverket, og kommuniserer gjennom Corba-kompatible formidlere ("object request brokers").

- Mange styringsverktøy håndterer ulike plattformer, sier Bartlett. - Men det betyr ikke annet enn at verktøyene finnes i ulike utgaver, tilpasset de forskjellige plattformene. Skal du gjøre noe overfor forskjellige plattformer, må du gjøre oppgavene hver for seg. Det vi snakker som er noe annet: Kryssplattformsintegrering, der tilpasninger til ulike plattformer skjer automatisk, og der du som administrator kan arbeide funksjonelt, i stedet for å gjøre samme oppgave om og om igjen med plattformavhengige varianter.

Rammeverket samler opp informasjon fra de distribuerte objektene, og gjør den tilgjengelig i fire ulike typer tjenester, tilsvarende det Tivoli kaller systemstyringens "grunnleggende disipliner": styring av applikasjoner, tilgjengelighet, sikkerhet og brukere. Tjenestene danner rammeverkets grensesnitt mot selve TME-applikasjonene, fra Tivoli selv, eller fra tredjepartsleverandører.

For varig lagring av de mange formene for systeminformasjon, anvendte TME først databaseverktøyet Sybase. Dagens TME 10 kan også betjenes av Oracle. Databaser som skal tilrettelegges er Informix og DB2.

Resultatet er et integrert system for å styre alle slags IT-ressurser. Plattformer som inngår i TME 10-systemet spenner fra Windows 3.1x, Windows 95, og OS/2 til OS/390 via Windows NT, Novell NetWare, AS/400 og et stort antall Unix-varianter, blant andre Digital, Hewlett-Packard, SCO og Sun. Databaser som kan styres gjennom TME er Sybase, SQL, DB2, Informix og Oracle. På applikasjonssiden - det betyr blant annet verktøy for distribusjon og installasjon - finner vi leverandører som Microsoft, Netscape og SAP, samt IBM-vare som Lotus Notes og MQSeries.

Holdning til lokalnettadministrasjon har endret seg hos Tivoli.

- Den opprinnelige idéen vår var at Tivoli også skulle brukes til å styre lokalnett, sier pressetalsmann Lewis Troke. - Men det vi erfarte, var motstand hos kundene mot å bytte fra noe de mente fungerte bra, og som de kunne godt.

Løsningen under TME 10 gir to alternative valg. Tivoli har på den ene siden oppgradert sin NetView og laget en versjon 5 som er totalt integrert med TME 10. På den andre siden er det utviklet en modul kalt TME 10 LAN Access, som integrerer eksisterende verktøy fra Microsoft, Intel, IBM og Novell, med TME 10. Det siste lar deg fortsette å administrere lokalnettet med for eksempel SMS, samtidig som all informasjon fra SMS sendes videre oppover, og all informasjon ovenfra, også fjernstyrt programvareinstallasjon, flyter nedover til alle lokale noder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.