Tivoli verner Blindern mot hackere

IT-sjef Arne Laukholm ved Universitetet i Oslo tyr til IBMs driftssystem Tivoli for å bedre sikkerheten etter hackerangrepet i fjor høst.

Tivoli verner Blindern mot hackere

IT-sjef Arne Laukholm ved Universitetet i Oslo tyr til IBMs driftssystem Tivoli for å bedre sikkerheten etter hackerangrepet i fjor høst.

I november i fjor ble Universitetet i Oslo utsatt for hackere, og samtlige 52.000 brukere måtte gis nye brukernavn og passord.

Les også:

  • Personlig oppmøte for å få nytt passord på UiO (15.11.2002)

  • Hackere stjal 52.000 passord på UiO (14.11.2002)

Det hele begynte med et fysisk innbrudd på en arbeidsplassmaskin som ikke var oppdatert sikkerhetsmessig. Maskinen ble utstyrt med et program som ”sniffet” seg fram til andre brukernavn og passord. Crackerne fikk til slutt tilgang til en sentral passorddatabase for Windows-PC-er.

En tilsvarende metode ble brukt ved et datainnbrudd på NTNU i januar i år.

Les også:

Nå har IT-direktør Arne Laukholm ved Universitetet i Oslo bestemt seg for å komme uvesenet til livs, ved hjelp av IBMs driftsverktøy Tivoli.

– Vi vil gjennomføre en konsekvent standard for hva som tillates installert og brukt av programvare. Denne standarden distribueres ved hjelp av Tivoli. Vi får et overvåkingsverktøy som opprettholder og vedlikeholder programstandarden. Den foretar også sikkerhetsoppdateringer på servere, nettverk og sluttbrukermaskiner. Ved dette systemet vil mye være vunnet, men 100 prosent garantert mot nye innbruddsforsøk er man aldri, sier Laukholm i en pressemelding.

Laukholm installerte de første Tivoli-systemene på Blindern så tidlig som i 1994. I dag styres blant annet sikkerhetskopiering av 80 terabyte med Tivoli Storage Manager. Laukholm regner med at en full gjenoppretting kan gjøres unna i løpet av en halv times tid.

Til toppen