Tjen penger på WLAN-sonen din

Et belgisk selskap tilbyr nå en gratis løsning skal gjøre det enkelt for private å leie ut trådløs Internett-aksess.

Et belgisk selskap tilbyr nå en gratis løsning skal gjøre det enkelt for private å leie ut trådløs Internett-aksess.

Offentlig WLAN-aksess er ofte svært dyrt. Flere hundre kroner i døgnet er ikke uvanlig på hoteller. Samtidig er det mange privatpersoner og bedrifter som har overskudd på Internett-kapasitet fordi de ikke utnytter Internett-forbindelsen sin fullt ut 24 timer i døgnet.

Belgiske Biontrix lanserte denne uken løsningen LinSpot, en programvareløsning som gjør det enkelt for privatpersoner eller bedrifter med egen WLAN-sone å tilby andre brukere trådløs tilgang til Internett, mot betaling.

LinSpot består først og fremst av et gratis program og en betalingsløsning. Programvaren installeres på en datamaskin som er fysisk knyttet til Internett-linjen og til WLAN-ruteren hos tilbyderen. Programvaren omfatter blant annet en webserver som skal ta seg av innloggingen. Betalingshåndteringen tar Biontrix seg av. Dette skjer delvis ved hjelp av en løsning fra PayPal. Tilbyderen må opprette en PayPal-konto for å kunne innkassere leieinntektene. Andelen Biontrix krever av leieinntektene, er på 15 prosent.

Biontrix har satt opp en fast prisliste for hvor mye dine WLAN-kunder må betale for tilgangen. Den korteste aksessperioden er to på timer, noe som vil koste brukerne 2,50 euro/dollar. Men det skal også være mulig å betale for én dag, én uke eller én måned om gangen. Én måneds tilgang koster 25 euro/dollar, noe som er mindre enn de fleste betaler per måned for en rimelig ADSL-linje i dag.

Systemet støtter også roaming, det vil si at brukeren flytter seg fra én LinSpot-aktivert WLAN-sone til en annen. Dette vil registreres av Biontrix, og aksessavgiften vil da deles mellom de tilbyderne som er involvert, i henhold til hvor lenge brukeren har benyttet hver av sonene. For å benytte tjenesten må brukerne benytte kredittkort som betalingsmiddel.

Foreløpig er det kun brukere av Mac OS X som kan tilby WLAN-aksess ved hjelp av LinSpot. Men det loves at programvare for både Windows og Linux raskt skal bli tilgjengelig.

Aksesskundene skal derimot kunne benytte det operativsystem de måtte ønske, så lenge de har tilgang på en nettleser. Tanken er også å gjøre det mulig å knytte IP-telefoner til tjenesten.

De som kanskje ikke vil være så glade for LinSpot-løsningene, er tilbydernes Internett-leverandører. De færreste tillater privatpersoner videresalg av Internett-aksess, men de vil trolig ha små muligheter til å finne ut hvem som gjør dette, så lenge det hele gjøres uten en tråd.

Mer om LinSpot finner du på dette nettstedet.

Til toppen