Tjener for godt på mobile turister

EU-kommisjonen reagerer mot skyhøye mobilavgifter for turister. Det kan bety tapte inntekter for Telenor og Netcom.

EU-kommisjonen reagerer mot skyhøye mobilavgifter for turister. Det kan bety tapte inntekter for Telenor og Netcom.

Telenor og Netcom gjør gode penger på turistene som kommer til Norge. Når de ringer med sine mobiler tar teleoperatørene skyhøye priser uten å selv ha store kostnader ved å utføre tjenesten.

Det samme gjør andre nettoperatører i andre land, til stor frustrasjon for forbrukerne og teletilsynene rundt i Europa. Manglende internasjonalt regelverk har gjort det umulig å slå ned på de skyhøye prisene.

Telenor har inngått internasjonal roaming avtale med 299 nettoperatører i 143 land, mens Netcom har inngått tilsvarende avtaler med 380 leverandører i 164 land. Totalt skapte disse samarbeidsavtalene en omsetning på 425 millioner kroner for de to norske nettoperatørene i 2004. Turistene som besøkte Norge plukket opp regningen når Telenor og Netcom betjente sine samarbeidspartneres kunder.

Nå har EU-kommisjonen varslet at et utkast til regulering av dette lukrative markedet, som vil fremtvinge et kutt i prisene nettoperatørene kan ta. Hvis dette gjennomføres vil nettoperatørene kunne tape store inntekter, til glede for forbrukere på reisefot rundt i Europa.

Til toppen