Tjener ikke mer på nett-aksjehandel

Det er ikke opplagt at de trege taper for de raske. Det slår to amerikanske forskere fast etter å ha sett på investeringsprofilen til småsparende aksjehandlere etter at Internett erstattet handel over telefon.

Forskerne Brad. M. Barber og Terrance Odean ved Universitetet i California har studert investeringene til 1600 aksjesparere og konklusjonen er at det ikke alltid er de trege som taper.

De fleste som forskerene undersøkte var unge, velstående menn med mye penger. Disse likte å gå inn i raskt voksende teknologiaksjer med stor risiko. Tidligere handlet disse akjsehandlere tech-aksjene sine via telefonen. Aksjehandlerne gjorde det faktisk godt og lå i gjennomsnittet rundt to prosent over markedet.

Så kom Internett og aksjehandelen kunne foregå via noen få tastetrykk, i stedet for med telefonen. Ikke bare gjorde dette det enklere å kjøpe aksjer, det ble også billigere siden kurtasjen (transaksjonskostnadene) ble lavere.

Ved at Internett gjorde det langt billigere å kjøpe og selge aksjer, kjøpte flere stadig oftere, og solgte stadig oftere. Men de ble ikke rikere av den grunn. Etter at gruppen på 1600 personer begynte med netthandel tapte de tre prosent i gjennomsnitt mot markedet.

Hvorfor? Forskerne mener det er enkelt, skriver det amerikanske tidsskriftet Business Week.

Tradisjonelt lønner det seg å sitte lenge med aksjene sine, og ikke hoppe fra aksje til aksje. Day-trading er ikke et spill for uinvidde og Internett forandrer ikke på dette.

Til toppen