Tjener rått på Android

– Slik skjuler Microsoft store underskudd.

Tjener rått på Android
Avtroppende toppsjef Steve Ballmer leverte nettopp det beste resultatet i Microsofts historie. Deler av omsetningsveksten skyldes lisensinntekter knyttet til Android, som har blitt en gullgruve for dem. Bilde: REX/All Over Press

Microsoft tjener utvilsomt store penger på innkreving av lisenspenger fra leverandører av Android-baserte enheter som smarttelefoner, nettbrett, tv-apparater og lignende.

Google har kalt dette ren utpressing, men rivalen har en sterk patentportefølje. I tur og orden har langt på vei de fleste Android-tilbydere vært nødt til å bla opp.

Dette gir Microsoft 2 milliarder dollar i ekstra inntekter hvert år, hevder den anerkjente teknologianalytikeren Rick Sherlund i Nomura Securities, ifølge Business Insider.

Summen som tilsvarer nær 12 milliarder norske kroner er på linje med det analytikere også tidligere har hevdet. I sitt notat trekker Sherlund imidlertid fram en ny interessant påstand.

Pengene Microsoft soper inn på konkurrentenes bruk av Android subsidierer ikke bare deres egen, langt mindre utbredte plattform, Windows Phone.

– Det gjør det mulig for Microsoft å skjule det faktum at de har store tap både innen sin mobile virksomhet og på spillkonsollen Xbox, hevder analytikeren.

Skype, Xbox og Windows Phone påfører egentlig, ifølge ham, Microsoft et underskudd på 2,5 milliarder dollar årlig. To milliarder av dette oppgis å skyldes Xbox-plattformen.

De nevnte områdene er ikke adskilt i det offentlige regnskapet, slik at det er bare selskapet selv som sitter på fasiten.

Sherlund mener ifølge Business Insider at Xbox er en fremmedfugl som ikke riktig passer med noe av det programvaregiganten ellers driver med, og at programvaregiganten derfor bør vurdere å spinne ut virksomheten.

    Les også:

Les mer om: