Tjeneste deler ut svensk person-data

Tjeneste deler ut svensk person-data

Hacking og ID-tyveri er ikke så vanskelig i Sverige - takket være en ny tjeneste.

Debatten om hvorvidt alle skal kunne få vite hva naboen, venner, famile og kollegaer tjener har gått friskt hvert år når skattelistene publiseres her i Norge.

Dagens praksis er at Skatteetaten legger ut informasjonen i en begrenset periode og de jobber hardt for å hindre at andre skal kunne bygge opp mer permanente databaser.

I Sverige har de nå fått en ny nettbasert tjeneste for ivrige kikkere. Den retter seg mot bedrifter og privatpersoner som har behov for å sjekke kredittverdigheten til kjøpere, men den kan også brukes til å finne ut hva naboen tjenete i fjor.

Ratsit heter tjenesten. Der kan man enkelt registrere seg med epostadresse, samt navn og noen tilleggsopplysninger for så å kunne slå opp i tjenestens database.

digi.no registrerte seg og selv om vi oppga norsk bostedsadresse og bare fylte ut noen få av postene, fikk vi passordet i en epost noen sekunder senere.

Tjenesten skal tjene penger på at brukere slår opp i registeret, men alle som registrerer seg for 500 gratis poeng. Det koster 10 poeng for hvert oppslag, så man kan i prksis gjøre 50 enkle oppslag uten å måtte betale for det.

For å se hva vi fikk, slo vi opp på en person vi viste at bodde i Stockholm. Alt som trengtes var fornavn, etternavn og navnet på byen.

Dermed fikk vi vite nøyaktig adresse, hvor mye personen tjente i fjor og personnummeret til vedkommende. (Skjermutsnittet er sensurert av oss).

- Personnummer er ikke regnet som sensitivt, men er allikevel underlagt beskyttelse i personopplysningsloven, sier Gunnel Helmers, senior rådgiver i Datatilsynet til digi.no.

Det betyr allikevel ikke at noen kan starte en tilsvarende tjeneste i Norge.

- En slik side hadde vært ulovlig i Norge. Svenskene bruker personnummer på en annen måte enn oss, sier Helmers.

Hva svenskene måtte syns om en slik tjeneste er en annen sak.

Her kan du selv sjekke hva din svenske venn tjener.

Til toppen