JUSS OG SAMFUNN

Tjenestemann ga bort svenske Internett

En tjenestemann ved Kungliga tekniska högskolan (KTH) har gitt bort det svenske Internett-registeret til en ukjent stiftelse. Registeret er i dag verdt nærmere 290 millioner kroner.

Morten Øverbye
21. nov. 1997 - 16:41

Tjenestemannen Bjørn Eriksen ved KTH har til nå driftet det nasjonale registeret for domenenavn i Sverige. Men etter at utviklingen på Internett tok av, ble de forlangt at Eriksen skulle si fra seg dette arbeidet, skriver Finanstidningen.

Eriksen har derfor gitt bort registeret til en stiftelse som igjen eier det nystiftede selskapet NIC-SE.

Registeret er i dag verdt 290 millioner kroner og prognoser tyder på at verdien kan være nærmere 900 millioner kroner om fire år. Nå stiller flere seg kritiske til at en tjenestemann kan gi bort statlig eiendom til en ukjent stiftelse slik at et fåtall privatpersoner kan gjøre milliongevinster.

Saken er anmeldt til Justitiekansliet, men Kungliga tekniska högskolan avviser at Eriksen har gjort noe kritikkverdig.

- Anmeldelsen går ut fra at registeret er statlig eiendom. Men det er feil. Det har aldri tilhørt KTH, det har hele tiden vært i privat eie, sier IT-jurist Phillippa Boman ved KTH til nyhetsbyrået TT.

Statskontoret har tidligere utredet hvordan det svenske Internett skal driftes i årene fremover. Jan Berner som har ledet utredningsarbeidet, sier til TT at det prinsipielt er de samme personene som vil drifte registeret fremover. Han ser stiftelsen som en god løsning for registeret.

- Jeg har full tiltro til disse personene. Jeg kjenner dem, de er entusiastene som har vært med og bygget opp det svenske nettet. Det er ingen som skal sko seg på dette, sier Berner.

Riksdagspolitikeren Johan Lønnroth (V) har nå bedt utdanningsminister Carl Tham forklare seg i saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.